Кабинетът сезира ЕК заради гръцкия данък за сделки с България

Министерството на финансите прогнозира спад от 20% на търговията между двете страни

Кабинетът сезира ЕК заради гръцкия данък за сделки с България

Министърът на финансите Владислав Горанов сезира Европейската комисия заради въведения от Гърция данък от 26% за сделки между гръцки фирми и такива, регистрирани в България, Кипър и Ирландия. Всички трансакции с източник от тези държави вече ще се облагат при източника - т.е. в Гърция.

Местните фирми ще имат три месеца да докажат, че плащанията са обичайни и по пазарни цени, а не опит за избягване на данъчно облагане. Ако успеят да го направят, може да си получат парите обратно. Данъкът беше въведен с мотива да се спре избягването на данъчните плащания. България Кипър и Ирландия са включени в списък заедно с преференциални данъчни зони, тъй като корпоративните ставки в тези страни, част от ЕС, са по-ниски, отколкото тези в Гърция.

Според българските власти това ще навреди сериозно на българските компании, които внасят стоки от Гърция. От страната се внасят основно текстилни материали и изделия, минерали и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали. Засегнати от данъка ще са и българските транспортни фирми, които извършват превози в Гърция. По оценка на финансовото министерство в резултат на въведения данък гръцките компании ще избягват да правят бизнес с български дружества независимо дали са със гръцка собственост, или не. Това щяло да доведе до намаляване на стокообмена между двете държави с 20%. За 2014 г. той е бил 2.818 млрд. евро. Ще намалее и инвестиционната активност.

Министерството на финансите очаква негативен ефект и да българските банки с гръцка собственост, тъй като всяка трансакция от българските дружества към гръцките собственици ще се облага с 26% данък.
Според финансовия министър Горанов въведената от гръцкото правителство мярка е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел. "Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция", пише в писмото до Московиси. В него се казва още, че корпоративното облагане не може да се разглежда самостоятелно, тъй като е част от общата данъчна политика на всяка страна в ЕС.

"Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността", се посочва още в писмото. В него се казва още, че новият данък нарушава принципа на свободно движение на капитали, стоки и услуги. Българските граждани и фирми са поставени в неравностойно положение и в условия, които ги правят нежелан контрагент. Причината е, че разходите на гръцките компании по сделки с български фирми може да не бъдат признати за данъчни цели. От това ще спечелят дружества от други европейски държави, за които този извънреден данък не важи.

В писмото на Горанов се казва още, че се нарушава правото на свободно установяване, на равнопоставеност, принципа на правна сигурност и за недискриминация. Казва се още, че законовата разпоредба, с която е въведен данъкът, е неясна и принципът на прилагането ѝ все още не е ясен.

Заради данъка от 26% върху плащанията с произход България преди време в гръцки медии се появи информация, че българският премиер Бойко Борисов е съобщил на гръцки министър, че страната ще въведе реципрочна мярка - ще облага българските туристи, пътуващи в Гърция. Борисов обаче отрече информацията, наричайки я "абсолютна лъжа" и "пропаганда в лош стил".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес