Кабинетът ще чисти дълга си към пътните фирми с пари от облигации

Кабинетът ще чисти дълга си към пътните фирми с пари от облигации

Очаква се на заседанието на кабинета в сряда Министерството на финансите да внесе предложение за одобряване на процедура за изчистване на част от публичните задължения към пътно-строителните компании, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Става дума за суми между 20 и 30 млн. лева, като общо дългът на държавата към бранща е 250 млн. лв.

През януари-февруари се очаква финансовото министерство да започне продажба на облигации. С приходите ще се изплати останалата част от задълженията на държавата към фирмите, уточни министърът.

Той съобщи, че се подготвят промени в Закона за обществените поръчки, с които да се реши проблемът с това ниската цена да е водеща при избор на изпълнител. Промените предвиждат да има изменения в така наречената ограничена процедура. Те се подготвят от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от Агенцията за обществени поръчки и се очаква да станат ефективни след шест месеца, каза министърът.

След около седмица изтича срокът за подаване на документи за участие в конкурса за нов ръководител на пътната агенция, напомни министърът. Дълбоко се надявам, че ще има поне няколко кандидатури, от които ще може да се направи избор, каза министърът. Той изрази надежда сегашният временно изпълняващ длъжността ръководител на агенцията Божидар Йотов също да се включи в конкурса, защото, по думите на министъра, той добре се справя с работата през последния месец.

Споделяне

Още от Бизнес