Кабинетът ще даде 3 млн. лв. за ваксини срещу "син език"

Три милиона лева ще бъдат осигурени за ваксинация срещу заболяването "син език". Това съобщи министърът на земеделието и храните Васил Грудев при посещението си във вторник в котленското село Мокрен, което е едно от трите огнища на болестта в областта, заедно със селата Ичера и Ябланово.

Обявената сума е почти четири пъти по-голямо от исканите 800 хил. лв. от предшественика на Грудев – Димитър Греков, на последното заседание на правителството на Пламен Орешарски. Груков искаше парите за предотвратяване на разпространението на заразната болест, но Орешарски му отказа. Оттогава пострадалите животни се увеличиха.

На този етап за засегнати 1500 животни, огнищата в страната са 230, каза още министърът.
Ваксинацията ще може да започне в края на зимния период, допълни агроминистърът. Той увери, че стопаните, които са загубили животни заради болестта, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Грудев добави, че се водят преговори с Европейската комисия, която ще подпомогне борбата с болестта и организацията на ваксинацията. Ще бъдат компенсирани и породистите животни на тяхната пазарна цена.

В Мокрен са умрели общо 191 животни, каза пред журналисти д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията за безопасност на храните в Сливен. С решение на епизоотичната комисия, която заседава днес в Сливен, умрелите животни ще бъдат загробвани в ями със сода каустик. Въведена е забрана за продажба на месо и мляко в двайсеткилометров радиус от заразените райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България