Кабинетът ще намали пристанищните такси с 14%

Целта е повече круизни кораби да спират на българските портове

Сн. БГНЕС

Пристанищните такси за пътническите кораби, които акостират на българските пристанища, може да бъдат намалени с 14%. Министерството на транспорта е предложило изменение на тарифата за таксите, които се събират от "Пристанищна инфраструктура". То трябва да бъде гласувано от кабинета, за да влезе в сила.

Намаляването на таксите цели да се увеличи броят на круизните кораби, които включват българските пристанища в маршрутите си. За това се предлага промяна на коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0.5 на 0.4. Според мотивите към промените това ще доведе до 14% намаление на общата сума за такси, които се плащат за корабите.

Очакваният отрицателен икономически ефект за пристанищата - основно във Варна, Бургас и Несебър, ще се компенсира с по-голямата посещаемост в следващите години. Ефект едва ли може да се очаква още през тази година, тъй като маршрутите на круизните компании за предстоящия сезон вече са готови.

Миналата година българските морски пристанища регистрираха двоен ръст на посещенията на пътнически кораби. Заради кризата в Украйна компаниите включиха България в маршрутите си за сметка на градове като Одеса. Сезон 2015 г. обаче ще е слаб, тъй като големите круизни компании извадиха българските пристанища от маршрутите си заради високите такси. Вместо в Бургас, Варна или Несебър корабите им ще акостират в съседните Турция и Румъния.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?