Кабинетът ще плати по-голяма първоначална вноска за новите военни кораби

Кабинетът ще плати по-голяма първоначална вноска за новите военни кораби

Правителството одобри договора за закупуването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева на закрито заседание и военното министерство планира да го подпише следващата седмица.

MO избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG). 

Според гласувания от парламента проект новите кораби ще се плащат разсрочено, като за тази година са планирани 170 млн. лева. 

Според информация на вестник "24 часа" обаче първоначалната вноска ще е по-голяма, за да не се налага компанията да тегли банков кредит, за да започне изпълнението на проекта, и евентуално той да поскъпне.

Италианската корабостроителница "Финкантиери" (Fincantieri), която също участва в процедурата, по-рано тази седмица, обяви, че според нея има сериозни и груби нарушения на процедурата.

"След избора на германската компания за изпълнител на поръчката от страна на Министерския съвет по препоръка на доклада на министъра на отбраната, Финкантиери Спа заведе дело във Върховния административен съд (ВАС) във връзка с грубите нарушения по избора на изпълнител на поръчката", се посочва в позицията на компанията, подписана от пълномощника ѝ адвокат Методи Методиев и цитирана от специализираните издания maritime.bg и "Клуб ОКЕАН".

От компанията пишат, че ВАС е отказал да гледа делото, тъй като е свързано с решение на МС, което е в пряка връзка с националната сигурност и не подлежи на съдебен контрол.

"С настоящото съобщение Държавната италианска компания Финкантиери Спа потвърждава, че всички предприети действия от нейна страна са единствено и само в интерес на защитата на способностите на Военноморските сили на България, следвайки принципите на върховенството на закона, прозрачността и справедливостта", посочват от компанията.

Внесен е и сигнал до Народното събрание.

Въпреки, че е получила най-висока оценка за технически параметри, индустриално партньорство с местната индустрия и цена, компанията не е определена за изпълнител на проекта. 

Каракачанов коментира по-рано, че "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуването на два нови патрулни кораби.

За проекта официални оферти подадоха само германската компания "Люрсен" "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Фикантиери" "Fincantieri", като военното министерство избра за изпълнител германската фирма. 

Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.

"Делфин" бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Очакванията са, че "Делфин" ще е под изпълнител на германската компания. МО вече съобщи, че и двата кораба би трябвало да се строят в България.

Това е вторият голям проект, който третото правителство на Борисов, ще се опита да завърши, след като купи изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за 2.1 млрд. лева.

Третият голям проект – за придобиването на бронирани машини на стойност около 1.5 млрд. лева, се движи по-бавно и вероятно няма да бъде завършен в рамките на този мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България