Кабинетът ще подкрепи кредит на ВиК – Варна за нова пречиствателна станция в Златни пясъци

Министър - председателят Сергей Станишев обеща правителството да подкрепи община Варна за изграждането на нова пречиствателна станция в курорта Златни пясъци. Това стана ясно в неделя на срещата премиера с  кмета на Варна Кирил Йорданов, на която присъстваха още министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Изграждането на новата пречиствателна станция може да започне най-рано след края на летния туристически сезон.

ВиК-Варна ще получи подкрепа от държавата за кредитиране, като МРРБ ще съдейства на дружеството да изтегли кредит от около 15 млн. лв.

С част от тези средства - около 4 млн лв. - ще бъде осигурено и допълнителното водоснабдяване на курорта “Камчия”.

Освен необходимостта от нова пречиствателна станция на Златни пясъци, варненският кмет посочи и нуждата от укрепването на свлачището в местността Трифон Зарезан, както и изграждането на колектор в курорта "Св. Константин и Елена". За решаването на проблемите Кирил Йорданов  очаква активно съдействие и от правителството.

Министър-председателят заяви, че община Варна ще получи съдействие за подобряване на състоянието на околовръстния път. Реализацията на проекта ще се осъществи съвместно с Изпълнителна агенция “Пътища”, който се очаква да започне от тази година.

Правителството прави всичко възможно да помогне на община Варна, тъй като тя е сред “локомотивите на българското икономическо развитие”, увери премиерът Станишев. След тези 11 млрд. евро помощи, които ще се отпуснат за България през следващите 7 години най-вече за инфраструктура, за селските райони и за екологични проекти, трудно бихме могли да реализираме много от нещата ако не е добро общуването между централната и местната власт, отбеляза министър-председателят. Той добави, че се очаква се в МС да бъде внесена и програма за децентрализация, с която ще се дадат повече възможности на общините.

Междувременно министър Асен Гагаузов заяви, че подкрепя кмета Кирил Йорданов за смелостта, която е проявил със забраната си за издаването на разрешителни за строителство и добави, че той самият ще я продължи още следващата седмица

С влизане в сила на новия закона за Черноморското крайбрежие ще се въведат определени ограничения за строителството, посочи министърът дни след като оспорваният и дълго подготвян законопроект мина през МС.

Колкото повече теренът се отдалечава от брега, толкова възможността обектите на строителството да са по-големи се увеличава, уточни Гагаузов. Законопроектът въвежда ограничения за строителство в първа зона, която е по-близо до морския плаж -  озеленяването не може да бъде по-малко от 70 процента, а строителството  – до 7,5 м височина. С отдалечаването от брега тази височина ще расте, като се увеличава и плътността, каза министър Гагаузов.

Според експерти обаче неяснотите в новия закон са свързани с точното определяне на границите между първата и втората зона.

Асен Газаузов заяви още, че обемът на застрояване ще зависи от разработките, които ще направят съответните общини с подробните си устройствени планове и които веднъж одобрени в период от 6 години няма да могат да бъдат променени.

Министърът посочи още, че няма да се издават разрешителни за строителство в места без изградена налична инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?