Кабинетът ще подкрепя частен инвеститор за рестарт на "Кремиковци"

Кабинетът ще подкрепя частен инвеститор за рестарт на "Кремиковци"

Премиерът Пламен Орешарски заяви пред депутатите в сряда, че правителството ще подкрепи рестарт на част от металургичния комбинат "Кремиконци", но от частен инвеститор, какъвто дори съобщи, че вече проявил интерес. Той обаче не съобщи кой инвеститоре се интересува от предприятието, но думите му идват по-малко от две седмици след предложението на "Атака" до Народното събрание да се вземе решение за възраждане на бившия соцгигант.

"Факт е, че една част от него все още не е разрушена и би могла да се пусне в експлоатация. В същото време аз считам, че в конкретния случай държавата пряко не бива да се занимава с този вид стопанска дейност. В същото време обаче има потвърждаване, заявен инвеститорски интерес и правителството ще го подкрепи под всички възможни форми, разбира се, с непряко финансово участие, не разполагаме с такива средства, че да участваме пряко финансово, но като облекчаване на административни процедури и като улесняване на инвеститора в неговите намерения, ще направим всичко възможно неговите намерения да бъдат успешни", заяви Орешапрски.

По думите му интересът е към завода за непрекъснато леене на стомана.

Металургичният комбинат бе затворен през 2008 г. след като съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове за над 2 млрд. лв. След три неуспешни опита за продажба на предприятието през април 2011 г. се намери финансиран от "Първа инвестиционна банка" купувач. От няколко месеца собственик на "Кремиковци" е фирмата "Крис мит", която изкупи капитала на завода от предишните му акционери "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?