Кабинетът ще похарчи 3.8 млрд. лв. по европрограми през 2012 г.

Извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите ще бъде 3.8 млрд. лв. за 2012 г., реши правителството.

От тях 3.24 млрд. лв. са насочени към инфраструктурни проекти като пътища, магистрали, метро, жп линии, пречиствателни станции. Останалите 800 млн. лв. са за разходи, свързани с пазара на труда и подпомагане на бизнеса, каза зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.

През Националния фонд на Министерството на финансите се осигуряват плащанията по всички европейски програми без тази за селските райони и рибарската.

Със средствата ще бъдат приключени и проектите, изпълнявани по предприсъединителните инструменти ИСПА, ФАР и Шенген, каза Пенчева. Тя отчете, че по Шенген са усвоени 99.5 на сто от ресурса, а по ИСПА - 95%. По програма ФАР, по която България загуби 220 млн. евро, предстои изравняване на финансовите сметки.

Европейската комисия значително е намалила финансовата корекция по земеделската програма САПАРД за 2008 г., каза Боряна Пенчева. По думите ѝ ще ни бъдат удържани само 4.9 млн. лв. Изпълнението на САПАРД приключи в края на 2008 г., като България успя да оползотвори около 76% от целия ресурс по програмата.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?