Кабинетът ще прехвърли пустеещи държавни сгради на общините

Правителството ще прехвърли за разпореждане на общините пустеещи държавни сгради. За това се договориха премиерът Симеон Сакскобургготски и ръководството на националното сдружение на общините, съобщи БНР.

На срещата на "Дондуков"1 от националното сдружение са поискали държавната собственост по места да се раздели на такава с национално и с регионално значение, за да може пустеещият сега държавен сграден фонд от втория тип да се използва за икономическото съживяване на общините. Председателят на Управителния съвет на сдружението Красимир Мирев посочи за пример нефункциониращи цехове на държавни предприятия, бивши партийни домове и други.

Премиерът е одобрил предложението. Предстои кметовете да изготвят списъци на тези обекти, общо 3000 в страната. Те ще бъдат предоставени на кметствата чрез промяна в закона за държавната собственост, който вече мина на първо четене през парламента. С акт на правителството ще се публикува списъкът, представен от общините.

На срещата кметовете са призовали да бъдат пресечени опитите за одържавяване на общински земи и гори.

Сдружението е настояло правителството да не отделя големите курорти от общините, към които са в момента. Тази идея бе лансирана преди повече от половин година от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева и веднага срещна отпора на засегнатите кметства от Добрич, Варна, Бургас и други. Аргументът на Шулева бе, че с отделянето ще се развържат ръцете на курортите да обновят инфраструктурата си, за което в момента зависят от общините, и ще повишат качеството на предлаганите туристически услуги. Кметствата пък изплакаха, че ще загубят един от най-сериозните си приходи в общинския бюджет.

Днес Красимир Мирев уточни, че кметствата са вложили средства в инфраструктурата на курортите и няма да могат да се възползват от тази инвестиция, ако те бъдат отделени.

Не стана ясно каква е била реакцията на премиера на това искане.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: