Кабинетът ще преразгледа процедурите за българско гражданство

Кабинетът ще преразгледа процедурите за българско гражданство

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Според него усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни, като на първо място е Македония.

"От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява", каза Вигенин.

Миналата седмица стана ясно, че Върховна административна прокуратура е открила нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина. В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакви чужденци.

От Агенцията за българите в чужбина пък обясниха резкия спад в издадените български документи с промяна в закона. "С промяната в закона от 2010 г. трябваше да бъдат изчистени всички преписки по стария ред. Те бяха няколко десетки хиляди. В рамките на 2 години бяха изчистени, затова се получава тази амплитуда", обясни председателят на агенцията Йордан Янев, цитиран от бТВ.

Миналата седмица българи от Македония протестираха пред правосъдното министерство с искане за по-лесни процедури за получаване на българско гражданство.

Споделяне

Още по темата

Още от България