Кабинетът ще се похвали пред ЕС и САЩ с дела срещу министри от тройната коалиция

Кабинетът ще се похвали пред ЕС и САЩ с дела срещу министри от тройната коалиция

Управляващите ще се похвалят в ЕС и САЩ с образуваните дела срещу министри от кабинета на тройната коалиция. Това стана ясно в сряда след срещата на външния министър Румяна Желева с главния прокурор Борис Велчев. За сто дни прокуратурата си свърши работата, коментира след разговора Желева.

Тя смята, че прокуратурата не е повдигала обвинения срещу министри от тройната коалиция, защото "очевидно сега са създадени условия да работят всички институции".

Изказването на външния министър е в пълно съзвучие с твърденията на премиера Бойко Борисов, че преди него нищо в държавата не е работило, а най-малко - правоохранителните и правораздавателните органи.

След това обаче Желева уточни, че не казва, че преди правителството на Борисов прокуратурата не е работела. "Аз се интересувам дали има конкретни резултати, защото мен затова ме питат непрекъснато", добави тя.

"Конкретните резултати, според мен, досега не са се реализирали, защото е липсвала политическа воля и взаимодействието между институциите – МВР, прокуратурата, съдилищата, ДАНС. Това са много трудни престъпления, свързани с корупция по високите етажи на властта. Все пак трябва да има свобода в общественото и институционалното пространство, за да има конкретни резултати", каза Желева.

Още следващата седмица тя ще се похвали с четири дела срещу министри от предишното правителство пред държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Досега обвинения са повдигнати само срещу ексземеделския министър Валери Цветанов. Той ще отговаря за престъпление по служба.

Очаква се с обвинения да се сдобият бившият премиер Сергей Станишев, заради немарлива работа със секретни папки, и социалния министър в неговия кабинет Емилия Масларова, която ще отговаря за "златния" ремонт на сградата на ведомството в Стара Загора.

Остава неясно кой е четвъртият случай, за който Желева говори. Вариантите са два. Или ще се повдигнат обвинения по спешност преди заминаването на Желева на някой от бившите министри, или ще се отчетат "кокошкарските" дела отпреди години на предишния министър на отбраната Николай Цонев. Те са от времето, когато той бе шеф на агенция "Социални дейности" в МО.

"За сто дни напредваме. Това е важен момент, тъй като е израз на конкретна реализация. Това наистина са едни много добри резултати", не скри въодушевлението си Желева.

Тя обаче смята, че не на всяка цена трябва да има обвинения срещу падналите от власт. "Има обаче конкретни препоръки на ЕК, голяма част от които са свързани с такива желания – страната ни да напредва по-бързо в борбата с корупцията по високите етажи на властта", уточни министърът.

Въпреки че ще се похвали с делата срещу бивши министри, Желева няма да обещава осъдителни присъди. "Не, за Бога, дори не си мисля даже да обещавам", заяви министърът.

Тя добави, че има напредък и в делата срещу организираната престъпност, които били пред вкарване в съда. Не каза обаче за кои дела става въпрос.

Споделяне

Още от България