Кабинетът ще спасява туризма с безплатни почивки ала Масларова за 5% от учениците

Децата ще се подбират от училищните ръководства

Министрите Николай Денков, Асен Василев и Стела Балтова. Снимка: БГНЕС

Служебното правителство обяви в петък нова програма, с която ще подкрепи едновременно туризма и образователната система. 30 000 ученици (от общо около 700 000 - б. р.), тоест около 5%, ще могат да летуват безплатно в хотели в страната до 15 септември тази година или до изчерпване на финансовия ресурс по програмата, който е 15 млн. лв.

Програмата много напомня на акцията на бившия социален министър в кабинета "Станишев" Емилия Масларова, която през 2009 г. прати хиляди пенсионери на море с държавни пари, най-вече през есента.

30 000 ученици от 1-и до 11-и клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка, която ще е в рамките на около 500 лв., обявиха министрите на образованието, финансите и туризма Николай Денков, Асен Василев и Стела Балтова.

Мярката е оформена като нова национална програма на МОН, наречена "Отново заедно".

Пътуванията ще бъдат след края на учебната година. Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители.

За участие в "Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

Сметките обаче показват, че ако всяко училище предложи 70 деца, МОН ще трябва да финансира не обявената бройка от 30 000, а 158 000 деца. Не е ясно откъде идва разминаването.

Кандидатстването за програмата ще започне, след като тя бъде приета от кабинета, което се очаква да стане най-късно в началото на юли. Преди това училищата ще получат конкретни указания.

Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес - туроператори и хотели, обясни финансовият министър Асен Василев.

Подобен комплексен ефект се очаква и от Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?