Кабинетът ще търси начин да ограничи разходите, обеща Велчев

Правителството ще се опита да спести част от бюджетните разходи, за да се постигне излишък в хазната в края на годината. Това заяви финансовият министър Милен Велчев в четвъртък, след първата си среща с ръководителя на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) Ханс Фликеншийлд.

Пред радио "Нова Европа" и Mediapool обаче шефката на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева отрече предстоящите разговори да засегнат възможността за каквото и да е съкращаване на вече заложените в бюджет 2005 разходи. Според нея, управляващите и фонда трябва да се договорят с какъв излишък да завърши годината бюджета, в който в момента е заложен дефицит. Радева допусна да се преговаря и за намаляване на капитала на държавната инвестиционна кампания, създадена с 340 млн.лв. от бюджетния излишък за 2005 г.

Още при пристигането си в София вчера Ханс Фликеншийлд заяви, че в разговорите си с българския кабинет мисията на фонда ще се съсредоточи върху възможностите за по-строга фискална дисциплина. До 16 март хората на фонда и правителството ще се опитат да постигнат съгласие, за да приключат първия преглед на двегодишното предпазно споразумение между България и МВФ.

Първият опит в края на миналата година не успя заради решението на кабинета да увеличи с 25 процента минималната заплата, което вече е факт, и желанието им да изхарчат 340 млн.лв. от бюджетния излишък за 2004 г. през тази чрез държавната публична компания.

Днес Фликеншийлд аргументира настояването на фонда за ограничаване на бюджетните разходи с думите, че през 2005 г. се очаква да продължи тенденцията за голямо търсене на частния сектор в страната, затова правителственият трябва да свие своето търсене. "В противен случай, ако това не стане, търсенето в двата сектора ще бъде толкова голямо, че отново ще предизвика дефицит по текущата сметка", добави той.

49,2 млн. лв. е бюджетният излишък в края на януари

Излишъкът в републиканския бюджет в края на месец януари е 49,2 млн. лв. Това сочат данните в доклад на финансовото министерство за изпълнението на държавния бюджет за първия месец на 2005 г. Данните бяха огласени в четвъртък.

Фискалният резерв към 31 януари е 3,824 млрд. лв., пише още в доклада.

Реализираните приходи в бюджета за януари са 908,8 млн. лв., което е с 16,9% повече от същия месец на миналата година.

Данъчните приходи са 783,4 млн. лв., което е 8,9% от годишната програма. Постъпленията от косвени данъци са 580, 9 млн. лв. Това е с 18,9% или с 92,2 млн. лв. повече от същия период на 2004 г. Събраните преки данъци са 202, 5 млн. лв. Те са 25,8% в общия размер на данъчните приходи при 27,9% през януари м. г.

Неданъчните приходи са 124,3 млн. лв. или 7,6% от разчетите за 2005 г.

Разходите по републиканския бюджет са 859,6 млн. лв. Нелихвените разходи са 331, 9 млн. лв. Извършените лихвени плащания през януари са 269,9 млн. лв. или 34,1% от предвидените за годината. Спрямо януари 2004 г. размерът на изразходваните средства е намалял с около 1,6%. В структурно отношение те заемат 31,4% в общите разходи по републиканския бюджет, при 32,6% през същия месец на миналата година.

Трансферите по републиканския бюджет са 257,9 млн. лв. На общините са предоставени 112,2 млн. лв.

На Националния осигурителен институт (НОИ) са преведени 104,1 млн. лв. Съдебната система е получила 14,9 млн. лв., което е с 13,6% повече в сравнение с миналата година, отчита финансовото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес