Кабинетът ще ускорява достъпа до Covid помощи за бизнеса

Кабинетът ще ускорява достъпа до Covid помощи за бизнеса

Организиран достъп на българския бизнес до над 400 млн. лв., от които поломвината са от еврофондовете, и ускорена работа по пускане на грантове от ЕС за още 150 млн. лв., отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на правителственото заседание в сряда.

Към момента действащи са антикризисните мерки по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014-2020 за 200 млн. лв. безвъзмездни средства. Отделно на разположение на фирмите са над 210 млн. лв. кредити, отпускани от държавната Българска банка за развитие (ББР).

"Най- важното е да достигат бързо парите до малкия и средния бизнес, отбелязва министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Микропредприятия вече са получили безвъзмездно над 173 млн. лв. по процедура, финансирана по ОПИК.

Лъчезар Борисов припомня, че е издал заповед 6 хиляди компании, които не са успели да получат финансиране при първата оценка, да се оценят повторно и да достигнат и до тях средства. Така бизнесът ще може да усвои подкрепа за общо 52 млн. лв. Министърът на икономиката посочва, че в момента тече процедурата за подкрепа на средните предприятия с 200 млн. лв. безвъзмездни средства по ОПИК и до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане.

"Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим", добавя министър Лъчезар Борисов. Те са са общо 150 млн. лв. грантове. Едната е за осигуряване ликвидността на "големите малки компании" с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в пандемията.

"Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие", каза още министърът на икономиката. По двете гаранционни програми на ББР вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. По първата, която е за подкрепа на бизнеса, общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв. Всеки момент се очаква и одобрение на Европейската комисия за разширение на обхвата на програмата към големите предприятия. По втората програма - за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?