Кабинетът ще върне 2 млн. лв. на общини и фирми за наложени санкции

Кабинетът ще върне 2 млн. лв. на общини и фирми за наложени санкции

Правителството ще върне над 2 млн. лв. на общини и фирми, заради наложени санкции по европейски проекти. Това става ясно от прието в сряда решение на Министерския съвет.

Общините и компаниите са оспорили пред съда наложените финансови санкции от управляващите органи на оперативните програми "Околна среда", "Транспорт" и "Конкурентоспособност" за изминалия програмен период 2007 – 2013 г.

Съдът е отменил наложените финансови корекции за допуснатите според управляващите органи на програмата нарушения и сега се налага сумите да бъдат възстановени.

Заради допуснати нарушения, основно при провеждането на обществени поръчки, Европейската комисия спря временно плащанията по оперативна програма "Околна среда" през миналия програмен период до отстраняване на нередностите. Това коства загуба за страната ни от около 30 млн. евро.

Заради отменените от съда санкции сега правителството одобри допълнителни разходи за общо от 2.085 млн. лв. за нуждите на трите министерства, които отговарят за въпросните оперативни програми.

Най-много средства се насочват към Министерството на околната среда и водите – 1.626 млн. лв.

Министерството на икономиката ще получи допълнително 237 хил. лв. за възстановяване на наложени финансови санкции на фирми, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – 222 хил. лв.

Средствата се предоставят за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2018 г., е посочено в правителственото съобщение.

Споделяне

Още от Бизнес