Кабинетът ще внесе в парламента ACTA с препоръка да не се ратифицира

Министерският съвет ще внесе в парламента международното търговско споразумение срещу фалшифицирането ACTA с препоръка да не се ратифицира. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък, отговаряйки на депутата Петър Курумбашев от БСП.

Депутатите на ГЕРБ в Европарламента също ще гласуват против ратифицирането му в европейския законодателен орган, каза още Борисов.

Той посочи, че правителството се е съобразило с исканията и с тревогите на интернет-обществото в страната.

След бурната обществена реакция срещу споразумението в целия Европейски съюз, ЕК отправи питане да Съда на ЕС дали документът не нарушава основните принципи на свободата на личността и на изразяването. На практика до решението на съда споразумението се замразява за около година.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков имаше доблест и чест, като призна, че е направил пропуск, посочи Борисов, припомняйки думите на икономическия министър, че не е догледал, преди да бъде сложен подписът на България под споразумението.

Подготовката на споразумението обаче е започнала още по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, не забрави да напомни Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?