Кабинетът ще внесе в парламента ACTA с препоръка да не се ратифицира

Министерският съвет ще внесе в парламента международното търговско споразумение срещу фалшифицирането ACTA с препоръка да не се ратифицира. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък, отговаряйки на депутата Петър Курумбашев от БСП.

Депутатите на ГЕРБ в Европарламента също ще гласуват против ратифицирането му в европейския законодателен орган, каза още Борисов.

Той посочи, че правителството се е съобразило с исканията и с тревогите на интернет-обществото в страната.

След бурната обществена реакция срещу споразумението в целия Европейски съюз, ЕК отправи питане да Съда на ЕС дали документът не нарушава основните принципи на свободата на личността и на изразяването. На практика до решението на съда споразумението се замразява за около година.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков имаше доблест и чест, като призна, че е направил пропуск, посочи Борисов, припомняйки думите на икономическия министър, че не е догледал, преди да бъде сложен подписът на България под споразумението.

Подготовката на споразумението обаче е започнала още по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, не забрави да напомни Бойко Борисов.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес