Кабинетът ще заседава в Кюстендил, докато градът празнува пролетта

Правителството ще заседава в Кюстендил в четвъртък, докато местното население празнува “Кюстендилска пролет”. Десетилетия наред 21 март е официален празник на областния град и неработен ден за кюстендилци. По традиция всяка година се избира и най-красивата девойка, която носи титлата “Мис Кюстендилска пролет”.

Това е третото изнесено заседание на правителството на ГЕРБ. За последно Бойко Борисов и министрите му заседаваха в Пазарджик. Малко след това кметът на града Тодор Попов беше избран за председател на Националното сдружение на общините с подкрепата на ГЕРБ. За първи път правителството се събра извън столицата в Пловдив миналата есен. Това стана след като Иван Тотев беше избран за кмет.

Втори мандат кмет на Кюстендил е Петър Паунов, който беше от СДС и е подкрепен от десни партии. Дейността на кмета се саботира от общинските съветници от ГЕРБ, които действат заедно с колегите си от БСП. Заради тях и.д. областният управител Даниела Годинова подаде оставка. Така в началото на март премиерът назначи на нейно място бившия футболист на ЦСКА и “Левски”, с когото ритат заедно във “Витоша Бистрица” Владислав Стойков.

Заседанието на кабинета ще започне в 12 часа в четвъртък. Преди това министрите ще присъстват на молебена за здравето на кюстендилци по случай празника на града на площад "Велбъжд".

Заседанието ще протече в две части. В първата ще се разглеждат проектите на нормативни актове според предварителния дневен ред. Той предвижда освобождаване на председателя на Националния статистически институт Мариана Коцева, която става зам.-директор в Евростат. На нейно място се очаква да бъде избрана бившият служебен премиер Ренета Инджова. Министрите ще приемат още оставката на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков и ще обсъдят промени в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Правителството ще приеме отчет за изпълнението на програмата за реформи на България за периода 2011-2015 година. Те ще приемат и мерки за закрила на деца с изявени дарби през 2012 г.

Втората част на заседанието правителството ще проведе заедно с кметовете на деветте общини в областта. На срещата ще бъдат обсъдени теми от регионален характер и възможностите за по-добро сътрудничество между централната изпълнителна власт и местните органи на самоуправление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?