Кабинетът си постави за цел да намали безработицата под 12 процента

До 11.9% да падне безработицата през тази година, предвижда одобреният от правителството в петък Национален план за действие по заетостта.

Идентичният план за миналата година е предвиждал безработицата да е 13 процента, а е достигнато ниво от 12.67 на сто, се похвали социалният министър Христина Христова.

През 2005 г. активната политика по заетостта ще бъде насочена приоритетно към дълготрайно безработните, младежите без трудов опит или без образование и професия, безработните с ниско или без образование, както и към хората с увреждания и безработните над 50 г., съобщи Христова.

Правителството планира през тази година да бъде осигурена средногодишна заетост на 109 705 души и квалификация на 56 203 души. За целта от държавния бюджет са осигурени 204 млн. лева - сумата е същата както и похарчените средства през 2004 -та.

Една от целите на националния план е да се намали броят на безработните младежи с 20 % или над 24 000 души, каза още социалният министър. По думите ѝ, трябва да се достигне показателя от около 100 000 средномесечно безработни младежи.

Освен досега съществуващите програми, тази година стартират още няколко - за отглеждане на деца до 4 г. в семейна среда; за обучение на безработни младежи с висше и средно образование за изграждане и проектиране на енергийни системи в газоснабдяването; за обучение на хора със зрителни увреждания за достъп до информационни технологии и други.

Споделяне

Още от България