Кабинетът смята да пълни резерва с български консерви като антикризисна мярка

ГЕРБ е съгласен с идеите на ВМРО, сред които и допълнителни субсидии за производство на зеленчуци

Кабинетът смята да пълни резерва с български консерви като антикризисна мярка

Правителството принципно е одобрило в сряда предложените от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов антикризисни мерки в подкрепа на българското земеделие. По-рано той обяви три предложения.

Едното бе обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с български консервирани храни и млечни продукти като за целта да се отпуснат от бюджета 30 млн. лв. на държавната агенция, отговаряща за резерва. Другата мярка е да се дадат 150 млн. лв. за Държавен фонд "Земеделие", които той да предостави на фермери за производство на български зеленчуци през 2020 г. Третата е да се отпуснат безлихвени заеми за фуражи, семена, разсад, торове, препарати за растителна защита, резервни части за селскостопанска техника и други. Сума па тази мярка не е посочена;

Идеите са срещнали подкрепата на останалите членове на кабинета, но все още официални решения не са взети, тъй като тепърва ще се обмисля какъв да е механизмът за провеждане на евентуалните поръчки от страна на Държавния резерв, за да се гарантира произходът и качеството на търсените храни.

Това е поредната спорна мярка в защита на земеделските производители и подпомагането им в условията на пандемия. Преди десетина дни Министерският съвет прие постановление, с което задължи търговските вериги да купуват храни от регионални производители и да организират български щандове. Това изискване ще продължи до края на 2020 г., но веригите тепърва влизат в контакти с регионалните производители, за да установят какъв е реалният им потенциал за доставки.

По-рано този месец, след като властите решиха да затворят пазарите и тържищата около Цветница и Великден, премиерът  нареди "да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил и да остане неплатен". "Със Сачева се чувате, с кметовете, един тон, пет тона домати, изкупуваме, даваме на социалните работници да ги раздадат по празниците на хората. Само наше производство", нареди Борисов на министър Десислава Танева. До момента не е съобщавано дали заръката е изпълнена.

Сега предстои да се изработи механизъм за контрол дали наистина продуктите, които ще изкупува резервът, са българско производство и с български суровини. "Българинът обича, като му кажеш, че ще купуваме българско производство, и той да си вкара примерно от Беларус млякото на прах. Защото идеята е българската фирма производител да го произвежда от български продукт и така да се подпомогне и производителят на мляко", коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред "Капитал" идеите си.

Не е ясно кога може да се очакват процедурите за запълване на резерва с българските консерви и млечни продукти, но вероятно преди да бъдат обявени търговете ще трябва да се освободи част от наличностите.

Данните за съхраняваните държавни запаси са тайна и не се знае какви са складираните стоки, но периодично резервите се обновяват като тези с изтичаща годност се пускат на пазара. 

Намесата на държавата на пазара на земеделските суровини чрез интервенционни инструменти всъщност е искане на самия бранш, посочва "Капитал".

"Говоря с много производители, които задават въпроса какво ще стане, ако не успеем да си продадем продукцията", коментира пред изданието агрономът Красимир Кумчев, който е предложил анонсираните от Каракачанов мерки.

По думите на Кумчев идеята е Държавният резерв да се включи в изкупуването на плодовете и зеленчуците, които не могат да бъдат реализирани на пазара, и да се "поръча" преработката им в консервните предприятия. Това би гарантирало и че суровините са с български произход. "Ако това се приеме, би се създала по-висока заетост и на полето, и в консервните предприятия", коментира земеделецът, според когото в сектора на зеленчуците би могло да се увеличи и производството, предвид че става въпрос за едногодишни култури, чието засяване тече в момента.

Според него освен за попълване на запасите на самия резерв закупените стоки ще могат да се ползват още за социални домове и други, а и в зависимост дали ще се развие или не продоволствена криза - и да се пуснат на пазара предвид дългия им срок на годност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес