Кабинетът стоварва "единен юмрук върху проблема с язовирите"

Борисов обвини опозицията, че “дори нещастието на хората” не ги накарало да похвалят усилията на ГЕРБ

яз- Въча

"Като единен юмрук трябва да се стоварите върху проблема с язовирите", нарежда премиерът Бойко Борисов на министрите от кабинета си. Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от правителственото заседание в сряда, на което бе решено да прехвърли отговорността за техническото състояние на всички съоръжения на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

В отговор на нареждането Трайков ще предприеме в събота спешна обиколка на язовирите "Кричим" и "Въча", за да бъде проверено състоянието им, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство. Шефът на държавното дружество "Напоителни системи" Георги Харизанов пък още в петък отиде да инспектира състоянието на язовир "Тракиец", който прелива в последните дни.

 

“Искам да действате светкавично, за да се защитава животът и собствеността на хората”, казва Борисов на членовете на кабинета си, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието. Той нарежда още лично да бъде информиран от министрите, ако някъде има опасни язовири и проблеми с решаването на въпроса. “Ако се запънете някъде – местна власт, кмет, министър, или какъвто и да е проблем, на мига искам да бъда информиран”, нарежда премиерът.

 

Предлагайки с промени в Закона за водите от общините да се вземе собствеността на язовирите и на онези водоеми, които нямат концесионер, да се назначи за оператор държавното "Напоителни системи", министърът на околната среда Нона Караджова обяснява, че местните власти са против.

 

Опозицията безскрупулно използвала нещастието

 

Премиерът Бойко Борисов отбелязва, че “дори нещастието на хората” поне мъничко не е успяло да обедини партиите и да похвалят усилията, които полагаме. “Защото и БСП, и СДС, и ДПС, тези 20 години многократно са управлявали страната, а не са взели абсолютно никакви мерки по язовирите. Така че, най-малкото те имат думата да го кажат”, заявява Борисов..

 

“И да използват нещастието на хората за политически дивиденти, и пиар е безскрупулно, бих казал, е нечовешко”, казва Бойко Борисов. Според него правителството на ГЕРБ прави всичко възможно това да не се случва повече в бъдеще.

 

Язовири и каскади” като ДНСК ще премахва опасните съоръжения

 

Държавното предприятие “Язовири и каскади” в рамките на месец ще трябва да прецени кои са опасните язовири, които трябва да бъдат съборени, нарежда още премиерът Борисов. Той сравнява дейността на държавната фирма с тази на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), които се борят с незаконните строежи.

 

Там, където язовирите са необходими, обаче да бъдат ремонтирани и укрепени, “защото ще дойде лятото, ще дойдат 40-градусовите жеги и тогава пък тези водоизточници ще бъдат спасителните за тези населени места”, обяснява Борисов.

 

“Но всичко, което е опасно или трябва да се ремонтира, или ако няма пари и възможности да се ремонтира, или технически възможности за това и носи заплаха, да бъде източено и съборено”, нарежда премиерът.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяснява, че ще се справят с изпълнението на задачата. Според него обаче има редица въпроси, които трябва да намерят детайлно решение. Едните са свързани с промени в законите. Другата плоскост е да се съберат специалистите, заедно с областните управители, МВР, Гражданска защита, и да се набележи откъде да се почне и кои са приоритетите.

 

Държавната компания поема контрола и върху частните язовири

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обръща внимание, че има и частни язовири. Такива в София са два, като единият язовир “Иваняне” в момента се изпуска контролирано.

 

“Не случайно казвам, че промяната в закона – “Язовири и каскади” е с правомощия върху всяка собственост, дали е частна, дали е общинска, дали е държавна, след като носи риск”, отговаря премиерът. Той обяснява, че като имаш частна къща, но тя представлява заплаха за хората, които минават, ти дават срок да си я оправиш, ако не – идват с багерите и я събарят.

 

“Същото ще стане и с язовирите. Ако искаш да имаш частен язовир (ние не сме против частната собственост, не сме против хората, които искат да отглеждат риба), има правила как да се случва това. Ако това съставлява заплаха за населението, няма да го правим”, казва премиерът.

 

По думите му служителите на “Язовири и каскади” ще имат правомощия да отидат, да отвият крановете и да изпуснат контролирано язовира. Това ще стане с промени в Закона за водите. “Или кметът примерно дал на концесия, заварваш сключена концесия, но когато дойдат от “Язовири и каскади” и кажат, че това е опасно - ще ти прекратят концесията, защото в Закона за концесиите пише при какви условия се дават концесии”, обяснява премиерът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?