Кабинетът тайно налива милиони, за да спре евентуална водна криза в София

Средствата ще отидат за реверсивна връзка и ремонт на язовирите "Бели Искър" и "Огняново" край Чепинци

Кабинетът тайно налива милиони, за да спре евентуална водна криза в София

Министерският съвет е взел решение за наливането на десетки, а може би и стотици милиони левове, за да предотврати евентуална водна криза в София. Това става ясно от объркващо съобщение на пресслужбата на Министерския съвет, в което не е посочено на колко възлизат отпуснатите средства.

Министерствата, които имат отношение с този въпрос - на икономиката и на регионалното развитие, към момента все още не са отговорили на запитването на Mediapool. Най-вероятната причина е, че няма остойностяване на това, което ще бъде правено.

Неизвестните милиони са за изграждането на реверсивна връзка между довеждащите системи на язовирите "Бели Искър" и "Искър", за ремонта на стената на язовир "Бели Искър" и за ремонта на язовир "Огняново" край Чепинци, се разбира от съобщението.

Отговорността за извършването на тези дейности е възложена на "Български ВиК холдинг". От ръководството на холдинга неофициално коментираха пред Mediapool, че от медиите научават за това решение и не са наясно.

Схемата за финансиране на тези обекти пък тъне в мъгла. От прессъобщението единственото ясно нещо е, че Министерството на икономиката трябва да направи трансфер на неизвестната сума от неговия бюджет към този на Столичната община.

Водната криза в Перник и резервното водоснабдяване на София

С днешното си решение Министерският съвет на практика изпълнява поет ангажимент към Столичната община, която се съгласи да даде вода за решаване на водната криза в Перник.

В началото на годината Столичният общински съвет взе решение Перник да получи вода от язовир "Бели Искър" при условие, че държавата осигури средства за изграждане на резервно водоснабдяване за София, както и да се направи отлаганият от десетилетия ремонт на язовирната стена на "Бели Искър".

За ремонта на язовирната стена на "Бели Искър" се говори от десетилетия, като първият му етап беше направен още по времето на кмета Стефан Софиянски. Оттогава все не идва ред за втория етап, като по времето на управлението на ГЕРБ всяка година се чуват обещания, че догодина започва "спешният" ремонт на язовира.

Последно в началото на 2020 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща ремонтът да започне тази година, но очевидно това вече няма как да се случи. Въпреки че се говори от десетилетия, инвестиционен проект за ремонта на стената на язовира все още няма или поне публично не е представен от специално създаденото от държавата предприятие "Управление и стопанисване на язовири". В него бяха налети 500 млн. лв., но въпреки решението на съда ДКК да предостави информация за какво се харчат тези средства това не е направено и до ден днешен. Държавното предприятие за язовирите е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) и средствата бяха преведени на нея.

Предварителни разчети, правени навремето от "Софийска вода", показват, че ремонтът на язовирната стена на "Бели Искър" ще струва по предварителни данни около 34 млн. лв. - средства, които Столична община не може да осигури и затова се търсеше помощ от държавата.

Другият проект е свързан с ремонта на язовир "Огняново" край Чепинци, който в момента се използва за промишлени нужди. Идеята е той да стане резервен водоизточник на София заради климатичните промени, обясни в началото на годината Фандъкова.

Въпреки че в момента предназначението му е за промишлени нужди проучване е показало, че водата е годна за пиене. При реализацията на проекта се предвижда да бъде изградена пречиствателна станция за питейни води на язовира и 20 км водопровод, който да се върже с водопреносната мрежа на София, обясни още Фандъкова.

Бъдещият магистрален водопровод ще стига от язовира до пречиствателната станция за питейни води "Панчарево" и от там ще се върже към водоснабдителната система на Столична община (Чепински ринг), е посочено в съобщението на Министерския съвет.

За реализацията на този проект е необходимо да бъде направено прединвестиционно проучване от Столична община. То ще бъде финансирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочват от правителствената пресслужба.

По тази причина най-вероятно на този етап не може да се каже колко ще струва реализацията на този проект. Със сигурност обаче може да се каже, че ще струва десетки милиони, ако се вземе за пример 13.5 км тръба от язовир "Бели Искър" до Мало Бучино за решаване на водната криза на Перник, която излезе около 30 млн. лв.

Последният воден проект е свързан с изграждането на реверсивна връзка между язовирите "Бели Искър" и "Искър", от които столичани се снабдяват с вода. Така при ремонт или авария на единия ще може да се осигури вода за кварталите, които се снабдяват от другия. Става въпрос за изграждането на водопровод с дължина от 2.5 км с диаметър на тръбата достигащ на места до 800 мм и 3 помпени станции. Изчисленията на "Софийска вода" показват, че ще са необходими около 10 млн. лв. Това са предварителни данни, защото и за този обект няма готов инвестиционнен проект.

Как ще става финансирането и кой ще прави обектите

В пълна мъгла тъне как точно ще се осъществи финансирането и кой ще изпълнява обектите.

С част от дейностите е натоварена Столична община, а с друга - новосъздаденият "Български ВиК холдинг", в който бяха налети 1 млрд. лв.

Няма яснота работата как ще се възлага на фирмите изпълнители. Ако се съди от опита с решаването на водната криза в Перник, най-вероятно това ще става през схемата "Автомагистрали", която след това превъзлага на външни изпълнители чрез договори за доставка на услуги и материали.

При случая в Перник работата беше възложена без обществена поръчка на държавната компания "Монтажи", която е под шапката на икономическото министерство. Няма пречка работата да се възложи и на новия държавен мастодонт "Автомагистрали", който в програмата си за развитие на фирмата беше посочил, че планира да се разрастне и във водния сектор.

Най-странното обаче е мълчанието на държавата за тези проекти. На пръв поглед с тях се решава един евентуален бъдещ проблем на София предвид климатичните промени, което е добро начинание.

Вместо да излязат ресорните министри - на регионалното развитие и на икономиката и да обяснят какво, как и защо се прави, министерствата дори не искат да кажат колко пари са предвидени за цялото това чудо. Очаквано ефектът от мълчанието е, че пак са замислили някаква схема за "нашите" компании.

Ето и текстът на прессъобщението на Министерския съвет:

Министерството на икономиката предоставя средства за изграждането на реверсивната връзка между довеждаща система "Бели Искър" и "Искър"

Правителството взе решение, с което възлага на министъра на икономиката да подпише споразумение със Столична община и да предостави трансфер от бюджета на Министерството на икономиката към Столичната община за 2020 г.

Той ще се използва за изграждане на реверсивната връзка между довеждаща система "Бели Искър", посредством Малобучинския водопровод и довеждаща система "Искър", посредством ПС "Бъкстон".

С Решението се възлагат на "Български ВиК холдинг" ЕАД дейностите, свързани с ремонта и/или реконструкцията на язовир "Огняново", както и извършването на необходимите действия за осигуряване на възможност за пречистване на питейни води от язовир "Огняново".

Ще бъде изградена пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до Пречиствателна станция за питейни води "Панчарево". Съоръжението ще бъде свързано към водоснабдителната система на Столична община (Чепински ринг), след извършиването на прединвестиционно проучване от Столична община, като то ще бъде финансирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Български ВиК холдинг" ЕАД, съобразно решението на МС следва да възложи и изготвяне на работен проект за ремонт или реконструкцията на язовир "Бели Искър", както и да процедира възлагането на изпълнението на заложените в проектната документация дейности за посочения обект.

Актът на Министерския съвет е във връзка с необходимостта от намиране на трайно решение за преодоляване на възникналата в град Перник криза, за което правителството и Столична община предприеха редица действия за осигуряване на водоснабдяването на град Перник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес