Кабинетът търси червената линия, която да не прекрачва за АЕЦ "Белене"

Анализът на БАН се оказа секретен, но Петкова се надява все пак резултатите му да се обявят

Кабинетът търси червената линия, която да не прекрачва за АЕЦ "Белене"

Към търпение за обявяване на резултатите от анализа на БАН за нуждата от АЕЦ "Белене" призова в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посочи, че в момента се търси червената линия, която правителството не трябва да прекрачва при евентуални преговори за реализация на прекратения през март 2012 г. ядрен проект.

Анализът за нуждата от нова ядрена мощност бе поръчан на БАН, но бе върнат за доработка. Според неофициална информация докладът установява недостиг на енергийни мощности у нас след 2035 г., но също така и несигурност на финансирането и невъзможност АЕЦ "Белене" да изплати инвестицията си.

"Това е един сериозен доклад. Не бива да повтаряме стари грешки. През 2003-2004 г. имаше прогноза, която казваше, че през 2010 г. ще има режим на тока. Нали не искаме да се стига до подобни ситуации. Аз поне и БЕХ не желаем подобни прогнози. Докладът на БАН ще бъде готов всеки един момент. Това ще стане скоро - тези дни", заяви Петкова.

Тя повтори, че в анализа има различни сценарии, но посочи, че в договора за изработката му, за която "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) плати над 2 млн. лв., има клаузи за конфиденциалност, които важат и за двете страни. Петкова обаче смята, че тъй като въпросът е изключително важен, БАН с разрешението на БЕХ ще оповести публично резултатите от доклада за АЕЦ "Белене".

"Ние няма какво да крием. Това, което трябва да направим, е по най-добрия начин да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1.5 млрд. лв., оборудване за 1.176 млрд. лв., всички разрешителни за този проект и нотификация от ЕК", посочи Петкова.

"За нас е важно да видим коя е червената линия, която не може да прекрачим при преговори за реализация или не, трябва да знаем кои са най-оптималните варианти, ако има такива.  Очевидно има такива и този доклад ще даде информация за това, че са разработени всички възможни сценарии и различните модели на финансиране, при различно акционерно участие на една такава проектна компания, която ние имаме намерение да бъде създадена и съответно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде намерен стратегически инвеститор, който да се включи, ако се реализира този проект", каза още тя.

Относно създаването на проектна компания за активите и пасивите на проекта АЕЦ "Белене", която евентуално да бъде предложена за продан на кандидат инвеститор, Петкова каза, че чисто счетоводните анализи са вече готови.

"Но нека да станат факт резултатите на БАН, да ги обсъдим с всички заинтересовани страни. По най-бързия начин имаме готовност тази компания да бъде създадена, тъй като ние сме анализирали всички активи и пасиви. Просто ще бъде въпрос на седмица-две отделянето на активите и обособяването на тази проектна компания", каза Петкова.

Тя отново повтори, че не изключва нито един вариант за реализацията на АЕЦ "Белене" дори и руско финансиране. Последно обявената от руската компания проектант и изпълнител на ядрения строеж "Росатом" обявиха, че ако правителството размрази проекта, са готови да предложат варианти за довършването му.

Представителят на "Росатом" Вадим Титов каза преди около седмица, че компанията му прилага различни модели на партньорство в различните държави, където работи. Той спомена като възможен вариант кредитирането на проекта по примера на унгарската АЕЦ "Пакш 2", за която Брюксел разреши предоставянето на руски пари за новата ядрена мощност.

"За нас е важно да се намери най-доброто решение за България. С общи усилия, с експертизата на всички представители на различните политически сили, на различни браншови организации, за нас е важно да намерим най-доброто решение на България. Нека да видим какво ще покажат анализите и различните финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-добра за България", декларира Теменужка Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес