Кабинетът търси инвеститори за VII блок в Козлодуй

Проектът ще е чисто пазарен, без тежести върху данъкоплатците

Бъдещият VII блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е отворен към потенциални инвеститори, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в сряда, след като правителството взе решение за изграждане на нова ядрена мощност. Стъпката се предприема след отказа на България да строи ядрена централа в Белене и обявеното от премиера намерение поръчаният на руската компания "Росатом" реактор за "Белене" да се инсталира като VII блок на сега действащата електроцентрала.

Дали обаче това ще се случи съвсем не е сигурно, както и не е сигурно изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", тъй като всичко зависи от инвестиционния интерес.

Една от основните причини за отказа от втората атомна централа беше, че за нея не се намери нито един сериозен западен инвеститор.

Според взетото решение строителството на новия блок ще бъде изцяло на пазарен принцип, като държавата няма да дава нито държавната гаранция, нито ще взема заеми. Все още не е решено дали държавата ще може да участва в проектна компания, заяви Дянков.

"Първо трябва да има решение за отваряне на инвестиционен проект и всъщност решението, което днес приехме, беше това. Оттук нататък вече как този инвестиционен проект може да се създаде, дали с проектна компания, което според мене е правилното решение, предстои", коментира вицепремиерът.

"В проектното решение вече се записа, че трябва да е на пазарен принцип, в смисъл държавният бюджет - това, за което отговаря Министерството на финансите, нито под формата на гаранция, нито под формата на директни заеми не може да има тежести върху държавния бюджет. Ако се създава проектна компания, вече върху тази проектна компания може да има, разбира се, заеми и така нататък. От сега искаме да е явно, че върху данъците на гражданите няма да има тежести от евентуален такъв проект", посочи Дянков.

Сметките, които българската и руската страна взаимно си дължат за АЕЦ "Белене", защото и руснаците дължат нещо на българската компания, все още се изчистват, това предстои и не беше част от решението, каза още вицепремиерът.

По информация на Mediapool в правителството още няма окончателно решение дали поръчаният първи реактор за АЕЦ "Белене" да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй" или новата ядрена мощност да се прави по напълно нова технология, а руското оборудване да се продаде. Както се вижда от правителственото решение, то отваря вратички за различни варианти според бъдещата политическа и икономическата конюнктура.

 

Председателят на парламента Цецка Цачева, която бе на посещение в Япония, преди ден покани японският концерн "Тошиба" да участва в разработването на алтернативен на АЕЦ “Белене” проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес