Кабинетът търси окончателно решение на споровете около ски зоната над Банско

Ивелина Василева. Сн. БГНЕС

Правителството иска окончателно да реши въпроса с концесионния договор за ски зоната над Банско. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването "Неделя 150" по БНР.

На първото си заседание за годината правителството отмени решение на кабинета "Орешарски", взето неприсъствено и ден преди да подаде оставка. С него на министъра на околната среда и водите се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост – част от Национален парк "Пирин", за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско. Като резултат от това споразумение площта, която концесионерът на ски зоната – „Юлен“, ползва, щеше да се увеличи драстично. Трябваше да се промени и начинът на изчисляване на таксата, която фирмата плаща на държавата за ползването на териториите.

Правителството „Борисов“ реши да направи поредната работна група по въпроса, която да реши проблемите с договора с „Юлен“ до средата на февруари.

Министърът припомни, че досега са правени поредица проверки, които са установили, че има противоречия в договора за концесия, много неясноти за предмета и обхвата на обектите, за границите на концесията и ски зоната.

„Всичко това предизвиква спорове и нагнетява напрежение. Искаме веднъж завинаги разумно и балансирано да се намери решение на този въпрос“, посочи Василева. В същото време заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов заяви преди дни, че до края на февруари ще е ясно дали ще има бързо изграждане на втора кабинкова линия до ски зоната над Банско. За това настояват община Банско и концесионерът "Юлен". За да бъде изградена линията обаче, е нужна промяна на плана за управление на Пирин, който забранява строителство в защитената територия.

Василева коментира в неделя и отстраняването на шефа на екоинспекцията в Русе Дауд Ибрям. Той е бил уволнен в петък, а според министъра причините са сигнали за нередности и забавяне на преписки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес