Кабинетът търси "златната среда" по казуса с иракските дипломати

Координационният център към Министерския съвет, създаден заради войната в Ирак, до няколко дни ще вземе решение по искането на САЩ за суспендиране на дипломатическото присъствие на режима в Багдад у нас, заяви днес говорителят на МВнР Любомир Тодоров. По думите му, в момента се търсела "златната среда" между три критерия: международното право, националните интереси на България и отношенията ни със САЩ и останалите съюзници във войната срещу Ирак. Анализът на тези три критерия продължавал, страната ни се е свързала с останалите държави, получили подобно искане от Вашингтон. Поискана е и допълнителна информация от САЩ.

По.важно е българската реакция да бъде точна, отколкото бърза, заяви Тодоров.

България бави вече седмица решението си по искането на САЩ. Част от 56-те страни, до които САЩ изпратиха искане, вече отговориха. Франция и Русия отказаха да изгонят иракските дипломати, Холандия и Германия заявиха, че не виждат подобна необходимост на този етап. Чехия, Гърция, Сърбия и други страни обаче вече изгониха иракски дипломати.

Всички възможности в момента са отворени. С тези думи Тодоров отговори на въпросите дали е възможно България да изгони само някои дипломати, като например и.д. посланикът Яхия Махди заради изказването му от 5 март в Бургас, че всяка американска база по света ще бъде обект на агресия от страна на Ирак.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?