Кабинетът тегли заеми за над 1.1 млрд. евро за инфраструктура през 2014 г.

Правителството ще изтегли 1.15 милиарда евро заеми за реализиране на инфраструктурни проекти през 2014 г. Решението е част от бюджетната процедура за следващата година, съобщи правителствената информационна служба.

За ремонт на пътища по програмата "Транзитни пътища VІ" ще бъде изтеглен инвестиционен заем от 300 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

За съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от европейските фондове, ще се вземе програмен заем до 500 млн. евро от ЕИБ. Средствата са за следващия програмен период 2014-2020 г. През този програмен период беше теглен заем за съфинансиране на европроектите до 700 млн. лв.

За финансиране на малки проекти в аграрния сектор ще бъде сключен рамков заем до 150 млн. евро от ЕИБ.

От китайската Ексимбанк ще бъде теглена кредитна линия от 200 млн. евро. Средствата са за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в областта на инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката.

Ще бъде издадени и две държавни гаранции по заемни споразумения.

Едното е за междусистемната газова връзка Гърция – България в размер до валутната равностойност на 157 млн. лв. Проектът предвижда свързването на българската газопреносна система в района на Стара Загора с гръцката край Комотини. Последните развития, свързани с Южния газов коридор, очертават ключовото значение на проекта с оглед гарантирането на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите за внос на природен газ за страната ни, е посочено в съобщението.

Другата държавна гаранция е за Българската банка за развитие (ББР) за заемно споразумение с ЕИБ в размер до валутната равностойност на 300 млн. лв. Целта на заема е да осигури по-евтин кредитен ресурс за ББР, с който да се финансират проекти на малки и средни предприятия в земеделието и, промишлеността, както и малки инфраструктурни проекти, управлявани от общините. Ще се отпускат и средства за подкрепа на младежката заетост, иновациите и стартиращи предприятия, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?