Кабинетът тръгва на обречена атака срещу решението на Страсбург по църковния спор

Кабинетът тръгва на обречена атака срещу решението на Страсбург по църковния спор
Държавата ще обжалва решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, с което ѝ бе даден тримесечен срок да реши спора между синода на Българската православна църква (БПЦ) начело с патриарх Максим и привържениците на митрополит Инокентий, които оспорват законността на избора на синода на Максим.

На работна среща при премиера Сергей Станишев във вторник са били обсъдени аргументите, с които България ще поиска жалбата пред съда в Страсбург, заведена от привържениците на Инокентий, да бъде отнесена към Голямата камара на съда (по-високата съдебна инстанция на ЕСПЧ), съобщиха от правителствената пресслужба.

На 22 януари съдът в Страсбург се произнесе по жалба на около 800 миряни и църковни дейци срещу дейността на държавата, която през 2003 г. с помощта на полицията и прокуратурата изхвърли със сила от храмове и манастири привърженици на Инокентий, инициатор за избор на нов синод на БПЦ.

Според съда са погазени религиозните свободи на хората, а държавата се е намесила неправомерно в спор, по който тя не трябва да има отношение.

Даден бе тримесечен срок, изтичащ на 22 април, хората на Максим и Инокентий да се разберат за ползването на църковните имоти, а държавата да коригира допуснатата от нея намеса в църковните дела и да се разбере за размера на обезщетенията на потърпевшите.

Жалбата е обречена на неуспех

Аргументите, с които държавата може да се обърне към Голямата камара на ЕСПЧ, могат да са само едни – за принципно тълкуване на текстове от Конвенцията за правата на човека, които се отнасят до конкретното дело, обясни за Mediapool адвокат Йонко Грозев.

В този смисъл жалбата отсега е обречена на неуспех, защото съдът в Страсбург много внимателно претегля всяко свое решение именно с оглед на конвенцията и не би си позволил да действа в нейно нарушение.

В конкретния случай съдът се е произнесъл, че държавата е погазила грубо човешки права, след като незаконосъобразно и непропорционално се е намесила във вътрешно-църковен спор, като е отнела възможността спорът да бъде решен по съдебен път и е лишила от право на свободно изповядване на вяра, каза още адвокат Грозев.

Той допълни, че ЕСПЧ не оспорва легитимността на синода на Максим, защото това не е негова работа, а казва на държавата да даде възможност спорът в църквата да бъде законосъобразно решен и да обезщети пострадалите от насилието ѝ противници на Максим.

Йонко Грозев смята, че Голямата камара ще остави без последствия жалбата на България. На практика това означава, че българската страна рано или късно ще трябва да се съобрази с вече издаденото решение, като с процедурни опити печели няколко месеца.

На всички е ясно, че позицията по църковния спор на различните държавни институции е политически мотивирана, каза още адвокат Грозев.

На срещата при Станишев са участвали външният министър Ивайло Калфин, министърът на правосъдието Миглена Тачева, шефът на дирекция "Вероизповедания” в МС Емил Велинов, представителят на синода митрополит Натанаил и юристи.

След решението на ЕСЧП "правителството категорично застана зад единството на БПЦ, която има ясно и легитимно ръководство, признато от целия православен свят", се казва в съобщението на МС.

Тази "категоричност" намери изява в различни показни акции, включително и недопустими нападки към компетентността на съда в Страсбург.

През февруари президентът Георги Първанов се обърна с безпрецедентна молба към всерусийския патриарх Кирил да "въздейства" върху съда в Страсбург в полза на Българската православна църква.

На 23 март директорът на дирекция “Вероизповедания” към МС Емил Велинов обясни, че държавата ще трябва да докаже легитимността на ръководството на БПЦ и от тази гледна точка - правомерността на изгонването на привържениците на Инокентий от църковните имоти, собственост на БПЦ.

По същото време от синодът на Максим в надпревара обявиха, че се атакува каноничността на БПЦ. В публичните изяви в защита на църквата се включиха зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов, председателят на комисията по вероизповеданията в парламента Огнян Герджиков отново с аргумента, че съдът в Страсбург се произнася по канонични въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България