Кабинетът упорства да одържави боклука на София

Кабинетът упорства да одържави боклука на София

Правителството разгледа на заседанието си в четвъртък проект на закон за управление на отпадъците на София, който предвижда държавата да поеме пълната отговорност за почистването на града и да затвори до края на годината сметището в Суходол. Проектът бе приет по принцип, но на следващото заседание ще бъде гледан отново.

Миналата седмица проектът отново влезе за разглеждане, а след заседанието министърът наадминистрацията и административната реформа Николай Василев заяви, че такива важни законопроекти не могат да се внасят в последния момент. На тази негова реплика премиерът заяви, че е "по-добре Василев да млъкне".

В четвъртък двама от министрите от квотата на НДСВ - Даниел Вълчев и Гергана Паси - не пожелаха да коментират каква е била позицията им по време на обсъждането на проекта.   

Основните мотиви, посочени от авторите на закона, са, че с приемането му ще бъде решен дългогодишен проблем на Столичната община, която била показала неспособност да се справи с това.

Цитира се и наличието на риск за здравето на града и опасност от екологична катастрофа, въпреки че на този етап нито от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), нито от Министерството на здравеопазването (МЗ) са издавали констативни протоколи за наличието на такъв риск.

От правителствената пресслужба обясниха, че управителят на София Тодор Модев е започнал да разпуска Националния кризисен щаб, формиран за спешното почистване на столицата. Това става заради влизането в сила на Закона за отбраната, който отменя действащия досега Закон за управлението при кризи. Щабът бе създаден именно според този закон.

Ако нормативният акт на правителството за столичния боклук бъде приет от парламента, от момента на обнародването му в Държавен вестник такса смет ще се дължи към държавата и ще се събира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). До края на годината не се предвиждало промяната ѝ.

Остава неясно какво ще стане с договорите за чистене на града, сключени от Столичната община с осем сметопочистващи фирми.

Правителството се ангажира да намери след затварянето на Суходол друго депо за складиране на отпадъците на София. В законопроекта се посочва, че София ще може да продължи да кандидатства за пари от еврофондовете за построяване на завод за преработка на сметта.

Както Mediapool писа, ако влезе в сила, законът ще даде право на правителството да се разпорежда с част от капацитета на депата за отпадъци на другите общини. В конкретния случай става дума за 20% от този капацитет.

Кметът Бойко Борисов изрази надежда, че Народното събрание няма да одобри законопроекта на Министерски съвет. Той заяви, че ако това все пак се случи, въпросът с изземване на правомощията на местната власт ще бъде поставен пред Конституционния съд.

Бившият екоминистър и настоящ депутат Евдокия Манева (ДСБ) определи желанието на правителството да приеме подобен закон като "безумно". Според нея Законът за управление на отпадъците достатъчно ясно определя ангажиментите на изпълнителната власт. "Самото правителство не изпълнява своите задължения. До този момент, вместо да помага, то само пречеше на Столична община да реши проблема със сметта", добави Манева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?