Кабинетът упорства за поевтиняване на тока от февруари или март

Кабинетът упорства за поевтиняване на тока от февруари или март

Търсят се възможности за намаляване на цената на тока от февруари или март. Това стана ясно след заседанието на постоянната комисия за наблюдение на работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в Народното събрание. Според председателя на парламентарния орган Красимир Янков от Коалиция за България "има политическо решение за търсене на резерви", като най-вероятно управляващите са се насочили към сваляне на нощната тарифа.

Поредното заявено намерение за сваляне на тарифите на тока идва на фона на информации от НЕК, че финансовото ѝ състояние става все по-тежко заради това, че приходите ѝ не са достатъчни да се разплати в производителите на електроенергия. За излизане от дупката не помага и постоянното наливане на пари в НЕК от страна на собственика ѝ "Българския енергиен холдинг" под формата на вътрешни кредити и вдигане на капитала.

Членът на ДКЕВР Еленко Божков не отрече възможността през февруари или март да има още едно поевтиняване на тока след постигнатите вече през август и февруари тази година с по 5 на сто. Той не се ангажира с прогнози за процента намаление на цената на електроенергията, но бе категоричен, че увеличение няма да има със сигурност до края на регулаторния период, който изтича в края на юни 2014 г.

Божков заяви, че не бил оказван натиск върху подалата оставка преди ден шефка на ДКЕВР Анжела Тонева за намаляването на цената на тока, което да е довело до отказа ѝ да работи повече в комисията.

Единственото, върху което размишляваме, е да разширим свободния пазар и скоростно да въведем балансиращия пазар, каза още енергийният комисар.

Споделяне

Още по темата

Още от България