Кабинетът успокоява с общи приказки недоволния от съдебната реформа чужд бизнес

Двамата вицепремиери Румяна Бъчварова и Томислав Дончев и правосъдният министър Екатерина Захариева успокояваха в сряда с общи приказки и поискаха предложения за законови поправки от представители на десетте смесени търговски камари, които преди два дни призоваха за всеобхватна съдебна реформа. Чуждият бизнес в понеделник предупреди, че "засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона".

Камарите, сред които американската, германската, френската и италианската в открито писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов изразиха загриженост от "последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система".

Сега заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев е уверил чуждия бизнес, че кабинетът държи на сътрудничеството си с него и се стреми към диалог и съвместни усилия за подобряването на инвестиционната и бизнес среда в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Съдебната реформа за първи път се адресира като ключов приоритет на правителството и нито в един момент не сме се отказвали от този приоритет“, посочила от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която уверила, че "докато имаме възможността да предлагаме и вземаме решения, няма да се откажем от този приоритет”.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева очертала като основен приоритет на ведомството ѝ новия Закон за съдебната власт. По думите ѝ работата по него напредва и можело той да бъде внесен за приемане от министерския съвет в началото на март. Работи се усилено по търговския закон и въвеждането на оздравителна процедура преди процедурата по несъстоятелност и превенцията за кражба на фирми. Приоритет е и работата по Гражданския процесуален кодекс, който ще бъде на дневен ред след приемането на Закона за съдебната власт, заявила Захариева.

"Правителството не е всевластен орган на България. Да се говори за реформи е лесно, но да се провеждат – малко по-трудно. Свидетели сме на добре организирана съпротива срещу реформите. Щом има такава, е добре да говорим и за добре организирана подкрепа“ , посочил Томислав Дончев. "Ако се ползваме с вашата подкрепа, някои от решенията, по които се спори, ще станат факт по-лесно. Духът излезе от бутилката. Имаме достатъчно енергия да доведем процесите докрай”, допълнил той.

Споделяне

Още от Бизнес