Кабинетът "узря" за идеята да ползва резерва на НЗОК

Кабинетът "узря" за идеята да ползва резерва на НЗОК

До три седмици да бъдат прехвърлени допълнителни 350 млн. лева към бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това са обещали в петък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков на среща с лекари. Здравният министър Божидар Нанев съобщи, че парите ще дойдат от резерва на Националната здравноосигурителна каса, който може да бъде отблокиран с решение на на Народното събрание. Такова предложение вече бе внесено преди седмица от БСП, но с тази разлика, че става дума за 450 млн. лева.

От Българския лекарски съюз обаче съобщиха пред журналисти, че министър Симеон Дянков е лансирал друга схема за освобождаването на средства през Министерския съвет без да се минава през Народното събрание. Самите лекари не са останали наясно с предложението. Дянков ги уверил, че “парите ги има“.

На срещата при премиера лекарите са получили и уверението, че до края на следващата седмица дължимите им пари за януари, които се бавят вече със седмица, ще бъдат изплатени до края на следващата седмица. Същото обещание даде преди дни и НЗОК.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че лекарите са получили още обещание, че това забавяне на плащанията е последно и оттук нататък няма да се повтори. “Ако трябва, държавата ще влезе в дефицит, но оттук нататък експерименти със здравеопазването няма да се правят“, е било обещано още на срещата, по думите на Райчинов.

От вторник София и Пловдив остават без джипита

От началото на следващата седмица поетапно практиките на семейните лекари в София и Пловдив ще затворят врати заради неизплатените им суми. От края на миналата година плащанията към джипита, специалисти и болници системно се бавят за неопределено време, което изправя цялата система пред срив.

Д-р Диана Чинарска от БЛС, която е и общопрактикуващ лекар, съобщи, че семейните лекари в София ще спрат работа на 9 март, ако дотогава не им се изплати дължимото с лихвите. Така в цяла София ще остане само един кабинет, в който ще се приемат нуждаещи се от семеен лекар. Той се намира в 29 ДКЦ на ул. "Георги Измирлиев" в жк "Гоце Делчев". Номерът на кабинета е 113 и той ще работи от 8 до 19 часа.

Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев съобщи, че в Пловдив джипита и лекари специалисти също спират работа от 9 и 10 март.

Въпреки обещанието, че дължимото ще бъде изплатено до края на другата седмица, за момента лекарите са решени да спрат работа. Не се отменя и планираният за 7 април национален протест.

От БЛС все пак се застраховаха, че ситуацията е динамична и джипитата в София не са били запознати с резултатите от днешната среща с премиера и финансовия министър, когато са формулирали становището си.

Десетки места практики са пред затваряне, тъй като не могат да си платят сметките за вода, парно, ток, не могат да плащат заплати и осигуровки на заетите в тях.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков даде пример с общопрактикуваща лекарака от Попово, която е изпратила писмо до съюза. Преди ден са ѝ спрели стационарния телефон и връзката с Интернет, а от Е.ОН е получила писмо, че предстои да ѝ спрат тока. В началото на другата седмица кабинетът на джипито ще бъде без ток, вода, Интернет и телефон, поради което няма да може да работи. До този момент въпреки забавените плащания от НЗОК, тази лекарка е намирала пари, като е взимала заеми от познати. Този месец обаче тя не може да събере 1 800 лева, необходими ѝ да се разплати.

“Не е лесно всеки месец да се намери такава сума от познати в заем“, коментира Ленков.

Райчинов отбеляза, че един лекар не може да бъде пълноценен при положение, че е перманентно преследван от кредитори и банки да си погасява дълговете. Той призова колегите си да заведат искове срещу НЗОК и каза, че той лично ще го направи.

Според Райчинов обещаните проверки от здравното министерство, при които експерти от една районна каса, извършват контрол в района на друга, само гълтат пари за хотели и пътни.

“Тези проверки са измислени и неефективни. Те нямат за цел нищо друго освен да се забавят плащанията“, каза Райчинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България