Кабинетът в конфликт с Брюксел за управлението на еврофондовете

ЕК настоява за единен орган, ресорен министър и мерки срещу загубата на финансиране

Кабинетът в конфликт с Брюксел за управлението на еврофондовете

Европейската комисия настоява за единен орган за управление на еврофондовете през новия програмен период и ресорен министър. Брюксел е обезпокоен от сериозното изоставане в усвояването на евросредствата през този програмен период, рискът от загуба на около 272 млн. евро в края на годината, и призовава за спешни мерки. Такова писмо е изпратила Еврокомисията до българското правителство през юли. То бе огласено едва сега от председателя на парламентарната комисия по еврофондовете Младен Червеняков (БСП) при изслушването в сряда на вицепримиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

От отговора на Златанова стана ясно, че България не възнамерява да се съобрази с исканията на Брюксел, някои от които са поставени с ултимативен тон. В досегашния модел на управление на еврофондовете няма да се пипа нищо, за да няма сътресения в системата. Вицепремиерът Златанова намира идеята за Агенция за управление на еврофондовете за добра, но смята че това е трябвало да се случи преди две години за да има достатъчно време да се пренастрои ситемата по новия модел на работа. Тъй като това не е направено Златанова предпочита сега да се заложи на сигурния подход и не иска да се рискува излишно.

Младен Червеняков обаче смята, че Брюксел има право и настоява за създаване на единна агенция за управление на евросредствата. Според него има вариант това да стане в рамките на два, три месеца. Същата теза застъпваха бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева (БСП) и бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев (ГЕРБ), но не успяха да я прокарат заради съпротивата на администрацията и политическото лобиране.

Натрупаният опит показва, че всички страни с високо усвояване на европейските средства се управляват фондовете от единен координиращ орган, коментира Червеняков пред Mediapool.

"Силен и координиращ орган за управлението на еврофондовете е задължителен и това не подлежи на въпрос", посочва ЕК в писмото до правителството на Пламен Орешарски.

Оттам настояват да има и ресорен министър или вицепремиер, който да отговаря само за европейските фондове. Такива функции в предишните две правителства изпълняваха Плугчиева и Дончев. Двамата са посочени поименно в писмото като пример, докато името на Златанова не се споменава, отбеляза Червеняков.

В началото на кабинета "Станишев" също нямаше ресорен член на кабинета по еврофондовете, Плугчиева бе аварийно назначена след като ЕК започна да замразява финансиране за България поради скандалите за корупция и лошо управление на евросредствата.

Нищо не се прави за спасяването на парите

Най-сериозната критика от Брюксел обаче е, че два месеца новото правителство не прави нищо, за да спаси евросредства, а само обяснява колко ще загубим в края на годината. ЕК настоява за решителни мерки и намаляване на риска от загуба на средства, които към средата на юли по седемте оперативни програми се оценяват на около 272 млн. евро плюс още около 150 млн. евро по селската програма.

Не сме съгласни с тази констатация, каза Младен Червеняков. Той обаче отбеляза, че има значително забавяне в изпълнението на европрограмите.

Златанова отчете сериозен ръст на възстановените от Брюксел европари – от 27% през март до над 35% към 10 септември. Вицепремиерът отбеляза, че има план от мерки, описан в шест страници, който обеща да изпрати на депутатите да се запознаят с него. Конкретно обаче не спомена какво се прави за ускоряване на плащанията.

Златанова за пореден път повтори, че ще загубим европари. "Няма какво да се лъжем. Да, България ще загуби пари и през тази и през следващата година. Не само, че няма да усвоим на 100% средствата, но няма да ги усвоим и на 90%", каза вицепремиерът.

"Притеснени сме от това, което чуваме. Искаме реалната картина, за да поставим точната диагноза и да се вземат мерки за лечение", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

Лиляна Павлова от ГЕРБ призова да не говорим само за загуба на средства, защото това действа демобилизиращо на администрацията да работи.

От шоуто "Стани богат" към "Х фактор"

Златанова беше засипана с въпроси от бившите ресорни министри по еврофондовете и оперативните програми, които сега са депутати от ГЕРБ – Дончев, Павлова, Московски и Евелина Василева. След спор кой какво е направил, вицепремиерът призова да не навлизаме в шоуто "Стани богат", а Черняков джентълменски пое топката и направи плавен преход към "Х фактор". Така надпяването продължи с новия програмен период.

Златанова се похвали, че споразумението за партньорство вече е на един по-зрял етап и през октомври се очаква да влезем в същински преговори с Еврокомисията по него.

Джевдет Чакъров обаче критикува, че липсват редица стратегически документи – за здравеопазването, образованието, администрацията, цифровизацията, отпадъците, ВиК сектора, бедствията и т.н., без които "работим на сляпо".

Вицепремиерът призна, че има сериозно забавяне по стратегическите документи, но работата била форсирана и до края на годината щели да са готови.

Спорът продължи с внезапното появяване на Смолян като пилотен регион за прилагането на "интегрирани териториални инвестиции" – нов регламент, по който ЕС ще финансира през следващия програмен период западнали региони. Златанова не можа да обясни как точно е определен Смолян, при положение, че Северозападният район на България е най-бедният в ЕС. Тя прехвърли топката на Добринка Кръстева, шеф на дирекция "Програмиране на средствата от ЕС", която също не даде смислен отговор и Лиляна Павлова коментира, че обяснението било "нещо като нищо".

Червеняков сложи край на спора с думите: "И на мен не ми харесва позицията на изпълнителната власт, но какво да се прави хамлетовски въпрос".

Транспортният министър Данаил Папазов си позволи да признае истинската причина за привилегироването на доминирания от БСП Смолян. Вкарването на Смолян е същото като вкарването на тунела под Шипка (при управлението на ГЕРБ, когато ресорен министър бе бившият кмет на Габрово Томислав Дончев -бел.ред.) за финансиране с еврофондовете, заяви той пред депутатите, а отвън добави, че решението е политическо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес