Кабинетът забрани износа на опожарена дървесина

Кабинетът забрани износа на опожарена дървесина

Правителството забрани износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край повече от 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене. Това става месец след опустошителните пожари в различни райони на страната, за част от които възникнаха подозрения, че може да са умишлени.

Обсъждат се и други мерки, свързани с екотакси или изравняване на цената на горялата с нормалната дървесина, като идеята е да няма икономически стимули за палежи в горите. Одобрените в четвъртък мерки се отнасят само за страни извън Европейския съюз. Възможно е те да бъдат приети на заседание на кабинета на 5 септември, съобщиха в четвъртък от МС.

Представители дърводобивния бранш, както и политици от опозицията, изразиха съмнение доколко тези мерки са адекватни и изтъкнаха, че по-важна е превенцията, както и спирането на безогледната сеч.

По данни на правителството броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очертава да бъдат много над средностатистическите цифри за последните 15 години. До края на юли са регистрирани 1360 горски пожара, засегнали 34 000 ха. И през зимните месеци на тази година са регистрирани незапомнени пожари - само до края на март те са над 510 на площ повече от 6600 ха.

Преките щети от пожарите до момента са оценени на повече от 3.5 млн. лева. Предстои да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което те ще нараснат неколкократно, информират от МС.

Очаквахме правителството да излезе с решение за легитимно ръководство на новата агенция по горите, а не да отклонява вниманието на хората с такива половинчати мерки, коментира пред Mediapool Борислав Бечев, директор на горско-търговска фирма. Допълни, че агенцията, която бе създадена по предложение на премиера Сергей Станишев, трябва най-накрая да започне да функционира, за да се знае какво се прави в дърводобивния отрасъл и да се спре “безогледната сеч на дървета от фирми, близки до ДПС”.

Бечев, който работи над 20 години в бранша, смята, че “опекунството на ДПС” върху горския сектор трудно ще бъде преодоляно, но чрез новата агенция по горите, която ще е под контрола на БСП, “тази интервенция” поне ще бъде ограничена. По думите му голяма част от бранша се надява “ да си намери най-накрая мястото този “обръч от фирми на ДПС”

В Тетевенско, където Бечев работи, има “страхотни схеми” за прекупуване на дървесина от фирми, близки до властта и най-вече ДПС. Според него тези схеми работели още от предишното правителство на Сакскобургготски.

“Който и да дойде и да управлява тази агенция, трябва да знае, че няма да може лесно да вземе нещата от ДПС, но все от някъде ще се почне”, обясни Бечев, като посочи, че в Тетевенско и сега се секат неправомерно букови гори. “Сече се там, където никога не съм си представял, че може да става”, отбеляза той.

Върбанов: Мерките са прах в очите

Това е поредният популистки ход на правителството, който цели отклоняване на общественото внимание от истинския проблеми – превенцията и опазването на горите, коментира пред Mediapool Венцислав Върбанов, земеделски министър в правителството на Иван Костов, а сега депутат от БНС.

Горяла дървесина никой не купува. Фирмите, които се занимават с купуване и износ на дървен материал, изобщо не изкупуват опожарена дървесина. От дървесината, която например се изнася за Гърция, се прави целулоза, а от нея хартия. Тя трябва да е бяла, не със сажди, обясни Върбанов. В България трудно може да се намери приложение на обгорял материал, камо ли в чужбина, допълни той.

По думите му има сериозно напрежение в сектора, което се потвърждава и от готвените през септември протести на работещите в дърводобивния бранш.

Хората са много демотивирани, от 2001 г. насам само експерименти се правят. Сега се направи и още един – от земеделското министерство се извади сектора гори, уж щеше да се прави отделна агенция, но всичко остана да “виси” във въздуха, допълни Върбанов. Според него, ако се търси реален ефект, трябва да се вземе решение как да работи ефективно тази нова структура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?