Кабинетът забранява износа на опожарена дървесина

Кабинетът забранява износа на опожарена дървесина

Да се изготви проект на Постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина, който да се разгледа на заседанието на кабинета на 23 август. Това е разпоредил министър-председателят Сергей Станишев, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Очаква се предприетата мярка да ограничи умишлените пожари в горите, каквито се подозира, че са част от последните огнени стихии.

Доклад на междуведомствена работна група, създадена по разпореждане на премиера, е посочила като тревожен факта, че най-много пожари през последните години стават в едни и същи области, където има големи масиви с иглолистни култури. Това са Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, София област, Ловеч, Видин и Монтана, посочват експертите.

Подозренията, че скрити икономически интереси стоят зад пожарите, избухнали в края на юли и продължили по няколко дни, бяха изказани от опозицията още тогава. Предишни години също имаше съмнения, че огньовете се провокират от фирми за износ на дървесина заради по-облекчения режим на експорт при опожарените трупи. Сега също се заговори за интереси на фирми, свързани с ДПС, като зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова заяви миналата седмица, че сигналите за това ще бъдат предадени на прокуратурата.

Според статистиката, през тази година от запалване на стърнища и ливади са избухнали 46 на сто от пожарите, небрежност е причинила 24 % от тях. Умишлени са 5 на сто от избухналите огньове, а по естествен път от жегата са пламнали под един процент. По неизвестни причини са лумнали 24 на сто от пожарите. Над 70 на сто от огнените бедствия са възникнали извън границите на горския фонд и после са се прехвърлили в горите. 

За протекционизъм над фирми на ДПС от най-високо ниво, съобщи в петък и председателят на обединението на практикуващите лесовъди Антони Стефанов.

"Корупционните практики са ежедневие, а български фирми не останаха да работят в Казанлъшко и Родопите", заяви на пресконференция Стефанов. Председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост в България Калин Симеонов пък каза, че качествена дървесина се преработва в хартия, вместо от нея да се правят мебели.

От началото на годината до 9 август горските пожари са нанесли щети за над 6 млн. лв., съобщиха от Министерски съвет.

На Държавната агенция по горите, която наследява Националното управление по горите, е разпоредено да създаде максимално прозрачна организация за добив и усвояване на обгорялата дървесина по реда и процедурите на Закона за обществените поръчки и за продажбата ѝ от временен склад.

Лесовъдите поискаха техни представители да се включат в изготвянето на новия проектозакон за горите, който според тях трябва  да отвори консервативния в момента горски сектор..

"Разполагаме с 9 варианта на проектозакони за горите. В момента се работи по някакъв закон и ние не знаем какво се предвижда в него. Нас никой не ни търси, а ние работим в българската гора", каза председателят на Съюза на горско-търговските фирми Кристина Пухлева. Тя подчерта, че в Закона за горите трябва да се реши въпроса с горската пътна мрежа и други въпроси, свързани с предотвратяването на пожари и наводнения.

Браншовиците настояха също да се разделят контролните от производствените функции на държавата, както и да се осигурят конкурентни условия за предприемачите и ползвателите на горите в България. Поне 20 процента от бюджета на Агенцията по горите да отива за залесяване, настояват организациите. Според тях сегашният темп на засаждане на дървета не може да насмогне на растящите нужди на дърводобивната и дървопреработвателната промишленост.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес