Кабинетът задели 15 млн. лв. за безплатни учебници от І до ІV клас

Кабинетът задели 15 млн. лв. за безплатни учебници от І до ІV клас

Учениците от І до ІV до четвърти клас ще получат безплатни учебници и учебни помагала от началото на новата учебна година. Това предвижда приетото от правителството в четвъртък постановление за промяна в Наредбата за учебниците и  учебните помагала.

14,918 млн. лв. се предвидени от кабинета за безплатните учебни пособия, които ще си раздадат наесен, каза главният секретар на Министерството на образованието и науката Димитър Танев. Сумата е определена според сегашната пазарна стойност на учебниците за тези класове, обясни той. Тепърва ще се определят правила за ценообразуване на изданията, чиито автори искат да участва в процедурата за обществена поръчка за пособията. Ще се фиксират разходите за печат и разпространение на учебниците, както и норма за печалба, за да няма злоупотреби с държавните пари.

Ще се определи и срок, в който да се използват и връщат на училищата безплатните учебници, за да могат да се ползват от следващите класове. Директорите на училищата ще са натоварени със задачата да определят регламент за ползването на пособията и как родителите ще възстановяват сумите ако децата им са загубили или сериозно повредили учебниците си.

Споделяне

Още от България