Кабинетът задвижи рокадите във военното разузнаване, очаква се реакцията на президента

Кабинетът задвижи рокадите във военното разузнаване, очаква се реакцията на президента

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи шефа на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов.

По-рано той подаде рапорт за напускане, след като военната прокуратура обвини него и предшественика му Светослав Даскалов в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Военният министър Красимир Каракачанов първоначално не беше готов да се раздели с Ангелов и министерството обяви, че от службата няма теч на информация.

След това обаче прие рапорта и обясни, че след като Пламен Ангелов бъде освободен от поста ще влезе в екипа му. Така на практика той потвърди съмненията си в силата на прокурорските обвинения.

Междувременно парламентът прие законова поправка, според която вече и цивилен може да е шеф на военното разузнаване.

Според различни източници, за фаворит се смята сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, който преди това е работил в МВР и ДАНС.

Той е в службата едва от миналата година и не е военен, въпреки че има военно образование.

Президентът Румен Радев обаче обяви, че не е съгласен цивилен да оглави военното разузнаване и се очаква да наложи поредно вето.

Управляващите лесно ще преодолеят ветото, но след това трябва да съгласуват с Радев името на новия шеф.

Друга опция е да се подготви нова законова промяна, която да отмени изискването шефът на военното разузнаване да се назначава с президентски указ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?