Кабинетът залага новите изтребители F-16 да се плащат през 2023 година

МО очаква до дни условията на американците

Изтребители F-16, "Локхийд Мартин"

Правителството залага новите 8 изтребители F-16 Block 70, които предстои да бъдат закупени от САЩ и корпорацията "Локхийд Мартин" да бъдат заплатени през 2023 година. Това става ясно от актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021–2023 г.

Правителство на Борисов вече закупи 8 изтребители F-16 Block 70 от САЩ за около 2.1 млрд. лева, които бяха платени накуп. Според плановете на България обаче трябва да бъдат купени още 8 машини, като за момента няма яснота кога ще стане това. 

Въпреки това МО вече поиска информация за цените и условията на втория транш и даде сигнали, че ще се опита да договори и новата сделка. Очакванията са, че тя ще е по-евтина и ще може да бъде платена разсрочено. 

До дни се очаква отговорът от американска страна. 

Според бюджетната рамката за 2021 и 2022 година са предвидени общо 190 млнл лева за проекта, като се предполага, че те ще бъдат насочени към авиобазата "Граф Игнатиево", която се нуждае от преустройство, за да приеме новите изтребители. 

Тази година вече бяха отпуснати 100 млн. лева за целта. 

Според предварителните анализи обаче, за да бъдат осигурени и следващите 8 изтребители, ще трябва да се налеят още 300 млн. лева в базата. 

За 2023 година се предвиден 1.18 млрд. лева в графата "Инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", което предполага, че се очаква тогава да бъдат основните плащания към американците. 

В последните седмици "Локхийд Мартин" предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година.

От правителството обаче коментираха, че за следващата година не са планирани разходи по това перо. 

Бюджетът за отбрана за следващата година е вдигнат със 111 млн. лева до 1. 625 млрд. лева или 1.69% от Брутния вътрешен продукт, като се очаква ръстът да отиде за вдигането на заплатите в сектора. 

Освен директния военен бюджет обаче се предвиждат и разходи от централния бюджет, които са за плащания по проектите за нови кораби и бронирани машини.

Към момента все още няма сключени сделки, но военният министър Красимир Каракачанов твърди, че през ноември сделката за два нови патрулни кораби на стойност 1 млрд. лева ще бъде факт. 

По-съмнително е дали ще има сделка за бронирани машини (около 1.5 млрд. лева) до края на мандата на това правителство. 

Споделяне

Още по темата

Още от България