Кабинетът запълва част от финансовата дупка на болниците със 76 млн.лв. от бюджета

Правителството отпусна допълнителна субсидия от 76 млн.лв. от бюджета, с която ще се покрият част от просрочените задължения на болниците.

Средствата ще се превеждат на лечебните заведения чрез министерството на здарвеопазването, с тях трябва да се уредят просрочени задължения на болниците за доставки на лекарства и медицински консумативи, както и за централизираната доставка на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.

Според информация от здравното министерство, допълнителното финансиране включва и покриване на недостига на средства за текущи разходи, в това число и за електроенергия.

Парите ще бъдат разпределени между болниците на базата на анализа за финансовото им състояние за първите шест месеца на годината, който в момента се извършва от министерството на здравеопазването.

Преди дни, на среща с Българския лекарски съюз, синдикалните федерации в здравеопазването алармираха, че още в средата на годината лечебните заведения вече са натрупали дългове от общо 120 млн.лв., близо 20 млн. от които са на общинските болници. От синдикатите спешно поискаха да се увеличи държавното финансиране за болниците, което е намалено в бюджет 2004 в сравнение с миналата година. Те настояха и да се отвори резерва на здравната каса заради недостига на финансиране на дейностите по клиничните пътеки.

Няколко дни преди синдикатите, самото ръководство на касата призна, че ако парламентът не разреши да се отвори големия резерв на НЗОК, част от фискалния, че очертава между 15 и 18 млн.лв. недостиг в разплащанията за лечението на пациенти в болниците.

На фона на намаляващото финансиране на здравната каса за безплатни лекарства, правителството в четвъртък одобри изменения в закона за здравното осигуряване, които включват и диетични храни в обхвата на медикаментите, част от чиято стойност касата плаща вместо пациентите.

Става дума за диетични храни за специални медицински цели, които в момента не фигурират в позитивния лекарствен списък, където са изброени безплатните или частично платени лекарства.

Още от България