Кабинетът заплаши със строгостта на закона, ако стачките за заплати ескалират

Кабинетът няма да отстъпи пред ескалиращия натиск за увеличение на заплатите в търговски дружества в различни сектори и ще приложи цялата строгост на закона, ако натискът прехвърли границите на разрешеното. Това предупреждение се съдържа в разпространено в четвъртък съобщение на правителствената пресслужба за заседанието на министрите, на което е била обсъдена ситуацията с исканията за ръст на възнагражденията.

В съобщението се казва, че „във връзка със заплахите за блокиране на улици и пътища от страна на стачни комитети, правителството подчертава, че всички протестни действия трябва да се разпростират строго в рамките на закона. На министъра на вътрешните работи е възложено подчинените му органи да следят за спазването на закона и да се намесват, когато той е нарушен и се застрашават общественият ред, правата и свободите на гражданите”.

На заседанието си министрите са се съгласили, че няма никакво основание да се вдигат възнагражденията в търговските дружества за сметка на бюджетните средства. Няма да се увеличават и бюджетните заплати с повече от 10%, освен ако самите организации не намерят резерви чрез преструктуриране и намаляване на щатовете.  

Кабинетът е изслушал и доклад на здравния министър Радослав Гайдарски за ситуацията в „Пирогов” и протестите на медиците за по-високи заплати. В хода на обсъждането е било посочено, че за последните две години правителството е покрило просрочени задължения на "Пирогов" за около 23 млн. лв.

Ако медиците преминат към ефективни стачни действия, както планират, кабинетът е възложил на здравния министър да пренасочи всички спешни случаи на института към останалите здравни заведения, а плановите операции да се поемат от другите болници. Ако „положението се усложни”, „Пирогов” ще премине на подчинение на Министерството на отбраната, което може да се тълкува като заплаха за мобилизация на медиците.

Споделяне

Още от България