Кабинетът затяга правилата за пране на пари заради еврото

Кабинетът затяга правилата за пране на пари заради еврото

Правителството затяга правилата за пране на пари във връзка с плана за действие за присъединяване на България към предверието на еврозоната (механизмът ERMII) и към Банковия съюз на ЕС.

Това става ясно от проект на финансовото министерство за промени в закона за мерките срещу прането на пари. Това са поредните изменения в нормативния акт тази година след създадената неразбория около докладването в ДАНС от страна на бизнеса и неправителствения сектор.

С поредния законопроект на МФ се въвеждат нови категории задължени лица, които трябва да изпълняват мерките срещу изпиране на пари, като идентифицират клиенти, събират информация и докладват за съмнителни или големи операции в ДАНС.

В списъка вече влизат счетоводителите и данъчните консултанти, посредниците при сделки с недвижими имоти, посредниците в търговията с произведения на изкуството, посредниците, занимаващи се с обмен на виртуални валути и др.

Проектът въвежда и забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.

Създава се и нова разпоредба, според която фирмите и другите задължени субекти трябва да докладват в Агенцията по вписванията, ако действителните им собственици откажат да им предоставят необходимата информация, че точно те са действителни собственици. При нарушение глобата за физическите лица, които реално притежават въпросните дружества, е сериозна – до 10 000 лв. при първо нарушение и до 20 000 лв. при повторно.

Отговорните за борбата с прането на пари служби – ДАНС, МВР, НАП, Агенцията по вписванията и др., ще са длъжни да уведомяват прокуратурата, когато установят "несъответствие на информация за действителен собственик на юридическо лице" и това, което е вписано в съответния регистър. В определени случаи те ще имат правомощие да сезират и съда с искане за промяна на вписаните обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес