Качеството на българския тютюн се влошава трайно

Качеството на българския тютюн се влошава трайно

"И тютюнопроизводство, и потреблението всяка година намаляват. При нас има траен спад на качеството на произвеждания тютюн, което, разбира се, води и до натиск за по-ниски изкупни цени." Това коментира земеделският министър Десислава Танева в четвъртък по повод започващата кампанията по изкупуване на тазгодишната тютюнева реколта и предложените промени в Закона за тютюна.

Танева припомни, че националните помощи за тютюнопроизводителите тази година ще са с 10 процента по-ниски от миналата година и свиването им ще продължи до 2020 г, когато размерът ще е наполовина спрямо сегашния.

"През 2016 г. и максимален пакет да се даде, ако бюджетът го допусне, ще означава минимум с 10% по-малък пакет. Ние като държава това лято поискахме от Комисията да изключи в определянето на референтния период количеството от 2009 г., но получихме отказ. Или може да прилагаме този инструмент за финансова подкрепа в този си вид, или нищо не можем да прилагаме", обясни Танева, цитирана от БНР.

Индикаторите на международните пазари показват недвусмислено, че производството на тютюн се свива. Допълнителен проблем за нашите производители е влошеното качество и високата себестойност, което ги прави неконкурентни, допълни министърът на земеделието и храните.

Според Съюза на производителите на ориенталски тютюни обаче качеството на тютюневата реколта е най-доброто от последните 10 години. Въпреки това те отново очакват търговците да натиснат изкупната цена на тютюна.

С 30% по-малко са сключените договори и с 15% е намаляло количеството произведен тютюн. Над 15 хиляди са заявленията за директно подпомагане в областната дирекция "Земеделие"-Благоевград, около 6000 от тях са на тютюнопроизводители.

Споделяне

Още от Бизнес