Качеството на въздуха в Китай се влошава

Качеството на въздуха в Китай се влошава
От началото на годината качеството на въздуха в Китай се е влошило още повече - в големите градове са регистрирани по-малко дни с добър въздух, съобщи Франс прес, като се позова на статистика на министерството на околната среда.
 
Пекин се ангажира да се бори срещу използването на въглища и срещу автомобилните газове, да инвестира в зелена енергия и същевременно да санкционира замърсителите. В първата половина на годината обаче тези мерки не дадоха резултат.
 
Според министерството 338 града в страната са съобщили за добро и дори отлично качество на въздуха през 74.1 процента от дните през първото шестмесечие, което е с 2.6 пункта по-малко спрямо същия период на миналата година.
 
В Пекин и района влошаването е още по-сериозно - едва 50,7 процента от дните са били с добро качество на въздуха, което е спад със 7.1 пункта. Концентрацията на опасните фини прахови частици (PM 2.5) се е увеличила с 14.3 процента.
 
Период на особено силно замърсяване предизвика гнева на населението в северната част на Китай през декември миналата година, когато една девета от страната беше обхваната от токсична мъгла. Училищата и производствените предприятия бяха временно затворени, а автомобилното движение - сведено до минимум.
 
Когато някои управляващи "пренебрегват проблема, докато здравето на хората, и особено на децата, е изложено на опасност, това несъмнено граничи с престъпна небрежност", предупреди тогава държавната информационна агенция Синхуа.
 
Днес агенцията съобщи, че през първите шест месеца на годината на замърсителите са били наложени глоби за общо 610 милиона юана (78 милиона евро) - със 131 процента повече, отколкото за първата половина на 2016 г.
 
На годишната си пресконференция през март китайският премиер Ли Къцян обеща качеството на въздуха да се подобри. "Синьото небе не е лукс", заяви той тогава.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?