Качеството на водата в ЕС е лошо

Качеството на водата в европейските страни продължава да е лошо, въпреки въвеждането на нови правила, които трябва да гарантират чистотата на водата в реките, моретата, езерата и подземните води, заяви в четвъртък комисарят за околната среда на съюза Ставрос Димас, цитиран от АП и БТА.

Според него изчистването на европейските водни артерии и достъпът до чиста подземна вода са жизненоважни за борбата с климатичните промени, които увеличават риска от наводнения и суша в ЕС.

По думите му правилата, които бяха приети преди седем години за изчистване на водната екосистема, не се прилагат изцяло. Той обяви, че ЕС е на път да приеме нови правила, имащи за цел да въведат стандартизирана политика за ценообразуване на водата и да налагат наказания на замърсяващите.

Това трябва да стане по време на португалското председателство на съюза, което започва през юли. Министърът на околната среда и водите на Португалия Нунес Корея декларира в четвъртък, че страната със сигурност смята да предложи въвеждането на нови директиви във водния сектор, засягащи въпроса за недостига на питейна вода.

Ако европейските държави не успеят да изпълнят настоящите изискванията за водата до 2015 г., може да бъдат заплашени от съдебни действия.

"Изгледите са, че до 2015 година само 43 процента от подземните и 28 процента от наземните води може да отговарят на стандартите, а това не е приемливо," каза Димас.

Споделяне

Още от Европа