Качински: ЕС трябва да се реформира или ще се разпадне

Ярослав Качински
Председателят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински призова за реформа на ЕС, която да укрепи позициите на националната държава, защото в противен случай съюзът може да се разпадне. 
 
"Или ще реформираме ЕС, или той ще рухне", каза силният човек в Полша в интервю за италианския вестник "Република" и още няколко европейски вестника - "Велт", "Фигаро", "Соар", "Паис" и "Тагес анцайгер". 
 
Националната държава е единствената институция, която може да гарантира демокрация и свобода, заявява още той.
 
Качински посочва, че Полша най-добронамерено е направила предложения на Брюксел за промяна на европейските договори, но е била неприятно изненадана от реакцията и казва, че ЕС се държи любезно с Анкара, а на Варшава държи "брутален език". 
 
Полша ще продължи да не приема предложените от ЕС квоти за разселване на бежанци в държавите членки. "Усещаме натиска, но няма да му се поддадем", заявява Качински.
 
ЕС и Германия са забравили, че Полша е приела един милион бежанци от Украйна, отбелязва той и добавя, че има обаче проблем с "агресията на мюсюлмански имигранти, особено срещу жени".
 
Вестник "Велт" също откроява тезата на Качински за необходимостта от реформа на ЕС, за да се избегне разпадане на съюз. 
 
"Континентът се промени бързо и според мен, не към добро", посочва Качински. Възходът на популистки партии из целия континент като "Алтернатива за Германия", Националният фронт във Франция и антиевропейските партии може да взриви ЕС, казва той и отбелязва, че Полша в неофициални разговори е предлагала да се обсъди евентуална промяна на договорите на ЕС, така че да бъдат укрепени позициите на националните държави.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа