Качински напусна премиерския пост в Полша

Качински напусна премиерския пост в Полша

Полският премиер Ярослав Качински връчи в понеделник на своя брат близнак и президент на страната Лех Качински оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха световните информационни агенции. Очаква се до края на седмицата лидерът на полската партия "Гражданска платформа" Доналд Туск да получи официално мандат за съставяне на следващия кабинет в Полша.

След като получи мандат, Туск ще разполага с две седмици, за да сформира правителство и да спечели парламентарен вот на доверие. "Гражданска платформа” вече сключи коалиционно споразумение с Полската селска партия, с която ще имат мнозинство в парламента.

"Решението ми за оставката е съгласно конституцията, както и резултат от изборите. Завършваме своята мисия в правителството с високо вдигнати глави. Икономиката е в добра форма, а през последните две години утвърдихме мястото на Полша в Европа", заяви на първото заседание на новия парламент Ярослав Качински.

Партията на Туск спечели 209 места в долната камара на полския парламент срещу 166 на управляващата досега "Право и справедливост" на Качински. Коалицията "Левица и демократи" на бившия президент Александър

Квашневски има 53 депутати, а Полската селска партия е с 31 места.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?