Качински посъветва Бил Клинтън да се прегледа заради твърдението си, че в Полша няма демокрация

Ярослав Качински

Ако някой твърди, че днес в Полша няма демокрация, то състоянието му трябва да се провери от лекари, заяви в сряда пред полски телевизии лидерът на управляващата партия Ярослав Качински по повод изявление на Бил Клинтън.

В реч на предизборен митинг в Ню Джърси в подкрепа на съпругата си Хилари бившият американски президент каза, че Унгария и Полша нямаше да са свободни, ако не бяха Съединените щати. “И сега тези страни решиха, че демокрацията е прекалено голям проблем и искат ръководство "а ла Путин" - авторитарна диктатура и чужденците да бъдат държани настрана“, каза Клинтън. След това той попита присъстващите: "Това не ви ли напомня за нещо", намеквайки за Доналд Тръмп.

"Медиите и различни фактори по света създават ситуация на огромно недоразумение и може би това влияе на бившия президент на САЩ. Иначе не мога да си обясня това. Ако някой твърди, че днес в Полша няма демокрация, състоянието му трябва да се изследва с медицински методи", каза Качински.

Лидерът на опозиционната партия "Гражданска платформа" Гжегож Схетина изрази мнение, че думите на Клинтън са "неприятни", но са "вписани в логиката, в температурата, в емоциите на предизборната кампания в САЩ".

Същевременно той отбелязва, че поляците не се интересуват от това, защото тези думи накърняват "доброто име и добрата история" на Полша от последните 26 години.

Вчера министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто каза, че "никой, дори Бил Клинтън, не бива да си позволява да обижда унгарския народ по този начин".

Говорителят на полското външно министерство Рафал Собчак окачестви като "несправедливо" становището на Бил Клинтън, но отбеляза, че то е изразено "в контекста на вътрешна предизборна кампания в САЩ" и не е официална позиция на Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?