Качински се опитва да саботира преизбирането на Туск за председател на Европейския съвет

Яцек Сариуш-Волски
Полското правителство се опитва да саботира преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, като номинира за поста друг поляк - евродепутата Яцек Сариуш-Волски. 
 
В отговор председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер постави на Волски ултиматум да се откаже от кандидатурата си. След като това не стана, Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че е изключила Яцек Сариуш-Волски от своята група в Европейския парламент, с което той губи и поста си на заместник-председател в политическата организация.
 
Председателят на ЕНП Жозеф Дол изрази "дълбоко съжаление от нелоялността и неуважението, показани от Сариуш-Волски". 
 
Той допълва, че Туск, който очаква тази седмица да бъде преизбран начело на Европейския съвет, има недвусмислената подкрепа на ЕНП.
 
Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви в понеделник, че страната му има само един кандидат за поста на председател на Европейския съвет и това е Яцек Сариуш-Волски.
 
Вашчиковски каза това, пристигайки в Брюксел за срещата на външните министри на страните от ЕС. 
 
Кандидатурата на Сариуш-Волски бе официално представена в събота, въпреки че сегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск, също поляк, се ползва с широка подкрепа за продължаване на мандата му с още две години и половина. 
 
"Силният човек" в полската политика Ярослав Качински, лидер на управляващата сонсервативна партия "Право и справедливост", е непримирим и не желае неговият сънародник да остане на поста, смятайки го за "морално отговорен" за смъртта на своя брат близнак Лех Качински, тогавашен президент на Полша, в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г. Тогава Туск бе премиер на страната.
 
Предстои среща на върха на ЕС в четвъртък и петък, на която трябва да се реши въпросът за продължаването на мандата на Туск, който изтича на 31 май. 
 
Съпротивата на собствената му страна обаче може да подкопае неговите позиции, макар че до момента няма друг обявен кандидат за високия пост, освен 68-годишния Сариуш-Волски, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
Полският евродепутат потвърди информацията за своята кандидатура в микроблога си в Туитър. Той обясни своето решение да се кандидатира срещу Туск с това, че "не подкрепя доносничеството срещу собствената си страна и въвеждането на санкции срещу нея".
 
Веднага след появата на информацията за издигането на Сариуш-Волски, той бе изключен от либералната партия "Гражданска платформа", в която дълги години бе съпартиец на бившия ѝ лидер Доналд Туск. Бе съобщено също, че изключването му от партията означава и автоматично излизане на евродепутата от Европейската народна партия, на която той бе заместник-председател. Самият той обаче написа в Туитър, че остава в ЕНП. 
 
"Явно е, че Сариуш-Волски е полският кандидат и тази кандидатура трябва да бъде взета предвид", каза Вашчиковски. 
 
Той добави, че полската дипломация "предприема действия", за да събере подкрепа за новия кандидат. Снощи е имало работна вечеря на външните министри от ЕС в Брюксел, на която Вашчиковски се е опитвал да убеди колегите си от Унгария, Чехия, Словакия, Люксембург и Холандия да подкрепят Сариуш-Волски, посочва Ройтерс. 
 
Полша обаче най-вероятно остава в изолация по този въпрос, дори и сред най-близките си съюзници, отбелязва АП. 
 
Чешкият външен министър Лубомир Заоралек се изказа много ласкаво за Туск като за "председател (на Европейския съвет), който разбира нуждите и интересите на Централна и Източна Европа", и добави, че "би било сериозна грешка" ако централноевропейците загубят тази позиция. 
 
"Ако се явят и други кандидати, резултатът може да бъде много неприятен", подчерта Заоралек. 
 
В подкрепа на Туск се обяви публично и испанският външен министър Алфонсо Дастис Кеседо. Той каза, че този въпрос "трябва да бъде решен от лидерите на държавите и правителствата своевременно, евентуално още тази седмица". 
 
Фактът, че острото политическо съперничество между Качински и Туск излиза на сцената и в Брюксел, учуди мнозина в европейската столица, отбелязва Ройтерс. 
 
Вашчиковски не пожела да каже дали някоя друга страна е подкрепила Сариуш-Волски. Никой от останалите външни министри, пристигайки за срещата, не изрази публична подкрепа за него. 
 
Макар че предпочитаното решение за продължаване на мандата на Туск е с единодушие, оставането му на поста може да стане и с мнозинство, което изглежда сигурно. 
 
"Има такова мнозинство за Туск и малцина в Брюксел мислят как да удовлетворят Качински", каза пред Ройтерс високопоставен дипломат от една от страните членки. 
 
Според наблюдатели, цитирани от АП, макар Сариуш-Волски да е добре известен сред лидерите на ЕС, той няма шансове да бъде избран за председател на Европейския съвет.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа