Качински заплаши ЕС с вето върху бюджета и фонда за възстановяване

Ярослав Качински

Полша ще наложи вето на седемгодишната бюджетна рамка на ЕС и плана за възстановяване след пандемията, ако финансирането бъде обвързано с условие за спазване на върховенството на закона и европейските ценности. Това заявява лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" и вицепремиер Ярослав Качински в интервю за "Газета полска цодженне", фрагменти от което са публикувани днес.

"Имаме работа с опит да ни бъде отнет суверенитетът, даже в областта на културата", казва Качински. По думите му "институциите на ЕС, разни чиновници, някакви политици, които поляците никога не са избирали" искат от Полша да преразгледа цялата си култура и "отхвърлят всичко, което за нас е изключително важно, защото не им се харесва".

Според вицепремиера Полша не е съгласна с това и "ще защищава на всяка цена своята идентичност, своята свобода и своя суверенитет". "Няма да се оставим да бъдем тероризирани с пари", подчертава той.

На въпрос дали в такъв случай ще бъде наложено вето на бюджетна рамка и плана за възстановяване Качински отговаря: "Ако заплахите и шантажът продължат, то ние твърдо ще браним интересите на Полша. Вето"

На срещата на върха на ЕС през юли бе одобрен компромисен вариант на седемгодишната бюджетна рамка на ЕС с размер 1074,3 милиарда евро и отделно фонд за възстановяване на икономиката на страните членки с размер 750 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа