Кадафи декларира химическите си оръжия

Либия призна, че притежава 20 тона от смъртоносния газ иприт, и е разкрила местонахождението на завод за производство на химически оръжия, предаде Асошиейтед прес.

В декларация, внесена днес в Организацията за забрана на химическите оръжия, Либия заявява още, че притежава хиляди тонове прекурсори, които могат да се използват за производството на газ зарин.

Според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Рохелио Пфиртер документите, предоставени от Либия, ще помогнат "да се гарантира, че всичко, декларирано тук, ще бъде унищожено и никога няма да се използва за друга цел".

Пфиртер каза още, че смята, че либийската декларация е пълна и точна.

Вчера организацията съобщи, че миналата седмица Либия е унищожила 3300 бомби без заряди, предназначени за химически оръжия. През януари страната се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, а на 20 февруари внесе предварителна декларация за химическия си арсенал.

Отказът на Либия от забранените ѝ оръжия е необикновен пример, посочва кореспондентът на Би Би Си.

През декември Триполи обяви намерението си да се откаже от всичките си оръжия за масово унищожение след месеци на тайни преговори с Великобритания и САЩ.

В отговор на това миналия месец Вашингтон вдигна забраната на американски граждани да пътуват до Либия, с което бе сложен край на наложената преди 23 години санкция.

В сила остават по - голямата част от търговските ограничения, но сега американските компании могат да подготвят завръщането си в Либия.

Решението на САЩ дойде и след изясняването от страна на Триполи, че поема отговорността за бомбения атентат от Локърби през 1988 г., опровергавайки думите на премиера, който отрече каквото и да е участие на Либия в този акт.

Инспектори на МААЕ вече работят в Либия, за да оценят ядрената ѝ програма, макар че тя не е толкова напреднала колкото разработката и складирането на химически оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?