Кадафи: Добре съм!

Кадафи: Добре съм!

Либийският лидер Муамар Кадафи се е обадил в понеделник сутринта на италианския премиер Романо Проди, за да му каже, че е добре. Така Кадафи е опровергал лично разпространената по-рано информация на слабо известна палестинска агенция, че преди ден е получил инсулт и е вкаран в болница.

Новината на агенция Маан беше повторена от израелски и руски източници, които коментираха, че полковник Кадафи е в толкова тежко състояние, че неговите деца, които се намират в чужбина, са били извикани да се завърнат обратно в страната и отишли при него в болницата.

Романо Проди потвърди, че Кадафи му се е обадил към 11.30 ч. в понеделник и му казал: “Добре съм!”.

Това бил вторият телефонен разговор между двамата за изминалите 24 часа, каза Проди. Снощи в 23.30 ч. те отново разговаряли и обсъдили случая с осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и преговорите, които се водят за тяхното освобождаване.

Говорили също за либийско-италианските отношения, както и  следващата конференция на африканските държави на юг от Сахара. Двамата подчертали, че е необходимо и да се срещнат отново.

На пресконференцията в Прага, където е на посещение, Проди обясни на журналистите, че либийският лидер му се обаждал от шатра в либийската пустиня и му казал, че се наслаждава на отличното време там.

Проди заяви още, че не знае какво е породило слуховете за инсулта и комата на Кадафи. Той допълни, че се е пошегувал с Кадафи по този повод и в телефонния разговор от тази сутрин му е казал:  "Не се притеснявай. У нас има поговорка, че ако за някой се носят слухове, че е зле, те всъщност удължават живота му". 

За да разсее окончателно слуховете, либийската телевизия следобед излъчи кадри, показващи лидера Муамар Кадафи, който приема суданска пратеничка.

След това либийският лидер е разговарял по телефона с президента на Тунис Зин ал Абидин бен Али, за да обсъдят подготовката на срещата на

Африканския съюз в Гана, предаде официалната либийска агенция Джана.

Междувременно българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин каза, че в скоро време се очаква отговор от Либия на предложенията на ЕС за разрешаване на случая с българските медици.

 Пред външните министри от ЕС комисарят по външни отношения Бенита Фереро Валднер е представила хода на преговорите в Триполи, които засягат предимно как да се помогне на заразените със СПИН либийски деца.

Според Ивайло Калфин от либийската страна зависи да оцени европейската и българската помощ за децата и да отговори със същото, когато стане дума за освобождаването на българските медици.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?